Márciusban is elszállhat az államháztartás hiány

Márciusban is elszállhat az államháztartás havi hiánya, legalábbis ez olvasható ki Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági minisztérium helyettes-államtitkárának szavaiból, amelyet a portfolio.hu idézett. E szerint a hiány márciusban az egész éves terv 130%-ra ugorhat a februári 81.4%-ról, majd ezt követően számít a minisztérium arra, hogy ismét egyensúlyi irányba kerüljön az államháztartás egyenlege.

Mint ismeretes az idei év első két hónapjában jelentős mértékben megugrott a deficit, amit a minisztérium magyarázata szerint egyszeri tételek okoztak, így a kieső SZJA bevételek és a vártnál nagyobb kamatkiadások. Valószínűleg a hiány növekvő tendenciája márciusban is megmarad. A későbbi hiányszám alakulása szempontjából fontos, hogyan történik majd az államhoz került magánnyugdíjpénztári vagyonelem likvidálása, ennek függvényében fog alakulni a büdzsé havi felbontása. Mindenesetre a kormány továbbra is azzal kalkulál, hogy az átáramló pénznek köszönhetően tartható az idénre tervezett 2.9%-os GDP arányos deficit.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »