Május végén Varsóba jön az amerikai elnök

A lengyel külügyminisztérium is megerősítette, hogy Barack Obama május 27-én Lengyelországba látogat, ahol találkozik majd Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnökkel, és Donald Tusk miniszterelnökkel. A vizit Obama május végi európai körútjának egyik állomása lesz majd, aminek keretében az elnök Írországba, Nagy-Britanniába és Franciaországba is ellátogat, érdekességét pedig az adja, hogy eredetileg erre a napra tervezték a később elhalasztott gödöllői Keleti Partnerség csúcstalálkozót, amely a magyar EU-elnökség egyik csúcspontja lett volna.

Obama varsói útja azok után jöhetett létre, hogy Komorowski tavaly decemberi washingtoni látogatásán hivatalosan is meghívta az amerikai elnököt. A mostani lesz Obama első lengyelországi látogatása 2008-as megválasztása óta. Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök tavaly áprilisban utazott volna a közép-európai országba Lech Kaczynski, a tragikus körülmények között elhunyt államfő temetésére, azonban a légiközlekedést megbénító izlandi vulkánkitörés miatt végül le kellett mondania a tervezett utat.

Bár a látogatás tényét már meg tudták erősíteni, a megbeszélések témájáról még tartanak az egyeztetések. A lengyel külügyminisztérium a Kitekintő megkeresésére egyelőre annyit tudott elmondani: „a tárgyalások témáiról még döntést kell hozni”. Most annyit tudni: a találkozót közösen szervezi majd az elnöki hivatal, a külügyminisztérium és a miniszterelnök hivatala.

Annak ellenére, hogy a tárgyalások témája még homályba vész, több olyan ügy is van, amelyek jelenleg meghatározzák a lengyel-amerikai párbeszédet, elsősorban a Lengyelországba tervezett amerikai légitámaszpont, illetve a rakétavédelmi tervek vannak az előtérben. Mint ismert, a rakétavédelmi rendszer kiépítéséről a tavaly novemberi NATO-csúcson született megállapodás, a részleteket pedig utoljára februárban tárgyalták Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter washingtoni látogatásán. Mivel a rakétatelepítésnek köszönhetően először állomásoznak majd amerikai katonák lengyel területen, meglepő lenne, ha a téma nem merülne fel a májusi megbeszélések során.

Obama elnök varsói látogatása egy újabb fontos eseményt ad hozzá az amúgy is rendkívül zsúfolt május végi nemzetközi naptárhoz. A hónap utolsó napjaiban több fontos találkozót is rendeznek majd, többek között a G8-csúcsot a franciaországi Deauville-ben, és az OECD megalapításának ötvenedik évfordulójára összehívott miniszteri találkozót Párizsban.

Hivatalosan a sűrű nemzetközi naptár volt az oka annak is, hogy elhalasztották a szintén május 27-re tervezett gödöllői Keleti Partnerség csúcstalálkozót, amelyre végül az év második felében, a lengyel EU-elnökség alatt kerülhet majd sor. Ezt támasztotta alá az elnökségi szóvivő, Hajdú Márton nyilatkozata is, aki azt monda: „a helyszín és az időpont megváltozásának okai tisztán logisztikai jellegűek”.

Mariska Kecskes a Seattle University hallgatója, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul a CIEE öszöntdíjasaként.

Mariska Kecskes

Friss hírek