Lemondott a portugál miniszterelnök

Miután a legújabb, egy éven belül immár a negyedik megszorító csomagról tartott parlamenti vitanapon a bal- és jobboldali ellenzéki pártok alkotta parlamenti többség egyhangúlag elutasította a kisebbségi szocialista kormány által – részben brüsszeli nyomásra – javasolt intézkedéseket, José Sócrates portugál kormányfő szerda este benyújtotta lemondását az államfőnek.

José Sócrates a lemondását bejelentő televíziós beszédében döntését azzal indokolta, hogy az ellenzék magatartásával lehetetlenné tette a további kormányzást. A távozó miniszterelnök súlyosan felelőtlennek nevezte politikai ellenfeleit, akik a lehető legrosszabb időpontban előidézett politikai válsággal „pártpolitikai érdekektől vezérelve” veszélybe sodorták az országot. Sócrates emlékeztetett arra, hogy ő maga mindvégig azon munkálkodott, hogy Portugália ne szoruljon külső segítségre, amely véleménye szerint az általa javasoltaknál sokkal súlyosabb megszorításokkal járna együtt, és amely szerinte a jelenlegi politikai válság miatt fenyegető közelségbe került.

A Szocialista Párt (PS) kommunikációjában már napok óta a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) felelősségét hangsúlyozza, amely a mostani megszorító csomagról tárgyalni sem volt hajlandó, míg korábban tartózkodásával rendre lehetővé tette a 2009 ősze hatalmon lévő második Sócrates-kormány költségvetéseinek és megszorító csomagjainak keresztülvitelét.

A PSD elnöke, Pedro Passos Coelho reakciójában kijelentette, pártja akkor követte volna el a legnagyobb hibát, ha lehetővé teszi a jelenlegi helyzet fennmaradását, amikor a kormány egyik pillanatban a kedvező gazdasági adatokról beszél, majd a másikban az IMF-fel riogat, ami miatt a piacok nem bíznak az országban. Passos Coelho elmondta, pártja készen áll arra, hogy alternatív hiánycsökkentő javaslatok helyett egy összefogással létrehozandó nemzeti stratégia révén, a problémákat a gyökerüknél kezelve segítse az ország válságból való kilábalását.

Amint azt a kormány a mostani megszorító csomag benyújtásakor elismerte, a portugál GDP – a mindeddig fenntartott pozitív kormányzati várakozásokkal szemben – idén a becslések szerint 0,9 százalékkal csökkenni fog. Emellett a vártnál nagyobb mértékben növekszik a munkanélküliség, és idén elérheti a 11,2 százalékot. Mindeközben egyes portugál kötvények a héten már nyolc százalék fölötti hozammal keltek el.

Cavaco Silva államfő péntekre magához hívta a parlamenti pártok képviselőit, hogy konzultáljon velük az előrehozott választásokról. A választásra a törvény értelmében legkorábban a kiírását követő 55. napon, azaz a számítások szerint május végén kerülhet sor.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek