Lobbista lesz a lobbibotrányba keveredett képviselő utódja

„Ügynökségem segítségével szállítom Önnek a legfrissebb EU-információkat és megteremtem a kapcsolatait”. Ernst Strasser lemondott osztrák néppárti EP képviselő utódja egy lobbistaként dolgozó volt EP képviselő, Hubert Pirker. Adrian Severin szociáldemokrata EP-képviselőt kizárták a szocialisták és demokraták frakciójából, miután nem hajlandó lemondani a mandátumáról. Az EP képviselők botrányának harmadik és negyedik napja.

A Sunday Times vasárnapi leleplező cikkei és videói nyomán először Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter mondott le az EP-képviselői mandátumról, elsősorban pártja nyomására. A képviselő a leleplező videón részletesen magyarázza el, hogyan lehet módosító indítványokat venni, elsüllyeszteni. Utódja Herbert Pirker, aki már harmadszor lesz EP-képviselő, és előző két terminusa után lobbistaként dolgozott.

Bár honlapjáról gyorsan eltüntette lobbicégének adatait, a Krone osztrák napilap szemfüles volt, és szembesítette saját reklámszövegével a régi-új képviselőt. „Ügynökségem segítségével szállítom Önnek a legfrissebb EU-információkat és megteremtem a kapcsolatait”. Pirker állítja, hogy tanácsadó-cégét szünetelteti, és semmiféle lobbi-tevékenységet nem fog végezni a parlamentben. Egyébként nem is tartja magát lobbistának, szemben Strasserrel, aki nem csak EP képviselőnek, hanem lobbistának is mondta magát a Sunday Times rejtett kamerája előtt.

Az osztrák Néppártnak nem volt más választása, ugyanis szemben a magyar választási rendszerrel, ahol a választóknak nincsen beleszólásuk abba, hogy a pártok vezetői kit jelölnek befutó helyre az EP-választásokon, az osztrák választók maguk állítják pártjuk jelöltjeit sorrendbe, és Pirker a következő a sorban.

Eközben Adrian Severin román szociáldemokrata képviselő maga lehet a korrupció-ellenes szabályozás lakmusz-tesztje, ugyanis ő továbbra is állítja, hogy amiért Strasser lemondott – miszerint egyszerre volt lobbista és képviselő a parlamentben – nem is ütközik a jelenlegi jogszabályokba. Severin azt állítja, hogy őt csupán azért akarják „lejáratni”, mert befolyásos és román. Az EP-képviselőt a szocialisták és demokraták frakciója kizárta soraiból, amivel a befolyása ugyan csökkent, de egyben élő példája lehet annak, amit az EP átláthatóbbá tételéért küzdő szervezetek (köztük az ALTER EU) állítanak – hogy az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségi szabályai botrányosan lazák.

A harmadik érintett képviselő, Zoran Thaler utódja Mojca Kleva szociáldemokrata nőjogi és szakszervezeti aktivista lesz. Szlovéniában a listán következő jelölt Andrej Horvat lett volna, aki azonban jelenleg a szlovén miniszterelnökség államtitkárságát vezeti.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek