Kontroll és csárdás – magyar napok Poznanban

Hogyan ünnepli Poznan a magyar-lengyel barátságot? Tudósítás a helyszínről

Schmitt Pál államfő hivatalosan március 23-án érkezik Poznanba a lengyel-magyar barátság napjára, de a rendezvények már a hétvégén elkezdődtek. Szombaton a poznani óvárosban levő régészeti múzeum egész napos programmal várta az érdeklődőket. Az aulában középkori magyar érméket állítottak ki. A kollekció a múzeum gyűjtményéből és magántulajdonból származott.

Délelőtt a poznani „Piroska” együttes tartott magyar néptáncbemutatót. Az 1979-ben alakult tánccsoportba már hatéves kortól lehet jelentkezni. Vezetőjük, Halina Pacanowska-Wisniewska főleg verbunkot, karikázót, moldáviai táncokat és persze csárdást tanít. A tanítványokat kor alapján három csoportba osztják be: 6-12 és 12-15 korig, 15-től fölfelé pedig nincs korhatár. A tanárnő elmondta: dolgozó felnőttek és egyetemisták is táncolnak a csoportban. Az órák hangulata nagyon jó, az idősebbek odafigyelnek a kisebbekre. A táncosok mindegyike lengyel.

A „Piroska” 22 éve működik együtt a tiszakécskei „Kécske”, valamint a „Kék Nefelejcs” táncegyüttesekkel. Nyaranta gyakran szerveznek közös táborokat, ahol a résztvevők tökéletesíthetik tudásukat. A „Piroska” számtalan fesztiválra és versenyre kapott meghívást, számos díj birtokosa, Magyarországon pedig több, mint 30 alkalommal lépett fel.

Az ezt követő két előadás is szépszámú érdeklődőt vonzott. Ryszard Grzesik, a poznani Szlavisztika Intézet történészprofesszora Attilát és a magyar eredetlegendát mutatta be röviden. Utána a Polityka c. lengyel lap újságírója, Tadeusz Olszanski beszélt magyar-lengyel származásáról, érintve a két ország közti viszonyokat is. Olszanski a budapesti Lengyel Rádió és Televízió tudósítója is, kiválóan tájékozott a magyar politikában.    

A két előadás között a hallgatóság tokaji borokat kóstolhatott, majd az aznapi programot a Kontroll – Lengyelországban igen népszerű –  film vetítése zárta le.

Ijjas Anna

Friss hírek