Mócok közé küldték a román hőst „akasztó” gárdistát

Ma kezdi hat hónapos abrudbányai „büntetését” Csibi Barna, a Székely Gárda vezetője, akit nyilvánvalóan megleckéztetési szándékkal helyezett át a Mócvidék központjába Sorin Blejnar, az Országos Adóhatóság vezetője.

Mint ismeretes, a Hargita megyei adóhatóságnál ellenőrként dolgozó Csibi március 14-én Csíkszereda központjában „a történelmi igazságszolgáltatás jegyében” felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló szalmabábút.

Az áthelyezésről szóló döntést a hét végén kézhez kapó Csibi közölte, betartja a szerinte teljesen törvényes rendelkezést, ma pedig jelentkezik új munkahelyén. Hozzátette: a rendelkezésnek szerinte semmi köze nincs az Avram Iancut ábrázoló szalmabábú felakasztásához, mindössze azzal magyarázható, hogy az abrudbányai adóhivatalnak egy felkészült adóellenőrre van szüksége.

„Ez teljesen szabályos, én pedig tiszteletben tartom a döntést” – közölte. Arra a kérdésre, hogy Abrudbányán is szervez-e a csíkszeredaihoz hasonló tüntetéseket Csibi úgy válaszolt: „Azt hiszem, hogy ott mégsem.” Csibi ellen diszkriminációra való felbujtás miatt ügyészségi vizsgálat zajlik, de a Hargita megyei adóhivatal munkaügyi vizsgálatot is elrendelt, amely még nem ért véget.

A hét végén egyébként Avram Iancu emlékét ápoló felvonulást tartott Kolozsváron az Új Jobboldal, ahol a több mint száz résztvevő „Románia a románoké!”, „Nemzeti egység!”, Hargita, Kovászna román föld!” jelszavakat skandálva vonult végig a városon.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek