Szíriában is megmozdult a föld

„Aki a saját népét gyilkolja – áruló” – skandálta szombaton 10 ezer gyászoló, akik az előző napi tüntetések halálos áldozatainak temetésére gyűltek össze a szíriai Deraa városában.

„Szíria stabil” – nyilatkozta nyugodt magabiztossággal Bassár el-Asszad  szírai elnök a Wall Street Journal-nak adott interjújában több mint egy hónappal ezelőtt. Őt igazolná, hogy a február első hétvégéjére – az arab országokon végigsöprő tüntetésektől ihletve – közösségi oldalakon szervezett tüntetéseken nem is képviselte magát más, mint a szíriai titkosrendőrség és néhány hulló esőcsepp.

Ezen a héten mégis megmozdult a föld Szíriában, ahol az elnök pártja immár fél évszázada tölti be a vezető szerepet. Kedden mindössze 40-50, déli ima után demonstráló feloszlatására került sor. Pénteken azonban már Szíria több városában, többek között Damaszkuszban is, egyszerre ezerek tüntettek politikai szabadságért és a korrupció ellen. S bár a megmozdulások békésen kezdődtek, a biztonsági erők erőszakos feloszlatásával végződtek. Halálos áldozattal a fővárostól 120 kilométernyire található Deraa városában zajló tüntetés szétverése járt: öten életüket vesztették, több mint százan megsérültek. Szombaton már tízezren vettek részt egy temetésen, ahol az előző nap elhunyt áldozatot közül kettőt temettek. A gyászolók forradalomra hívó szlogeneket kiáltoztak, a rendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük.

Az ENSZ és az Egyesült Államok is elítélte a biztonsági erők tüntetőkkel szemben alkalmazott kemény fellépését. A szíriai hatóságok úgy gondolják, hogy a tüntetők közzé beszivárgott elemek szítottak káoszt és vandalizmust, még mielőtt a rendőrség beavatkozott volna. Mindenesetre a szíriai belügyminisztérium hivatalos nyilatkozata szerint ki fogják vizsgálni „e sajnálatos eseményeket”, melyek – tegyük hozzá – az elmúlt évek legvéresebb tüntetéseit jelentik az amúgy kemény kézzel kormányzott közel-keleti országban.

Németh Vera

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »