Mozgósítják a dunaszerdahelyi civileket

A Magyar Koalíció Pártjának dunaszerdahelyi járási küldöttei március 18-án Bősön tartották a tisztújító járási konferenciát, amelyen szinte minden helyi szervezet képviseltette magát. A küldöttek Fenes Ivánt, Bős polgármesterét választották meg az MKP járási elnökének.

A párt alapszabálya értelmében a négyéves időszak lezárta után a párt tagjai az alapsejtektől kezdve az országos testületekig új elnököket, elnökségeket és országos testületi tagokat választanak. A bősi esemény jelentőségét az is emeli, hogy az MKP-ban a helyi szervezetek és tagjaik számát tekintve a dunaszerdahelyi a legnagyobb létszámú küldöttkonferencia az országban. A tisztújító járási konferenciát a most leköszönő  járási elnökség és annak elnöke, Pázmány Péter hívta össze.

A bősi kultúrházat – az MKP helyi szervezetének is köszönhetően – az alkalomhoz illeszkedve készítették elő, és az egész tanácskozás szellemiségét meghatározta a magyar nemzet legnagyobb és legszebb ünnepe, a márciusi szabadságharc évfordulójáról való megemlékezés. Tarics Péter előadóművész és Bősi Szabó László énekes kultúrműsora is ezt volt hivatott idézni.

A járási konferencia ülését Pázmány Péter, a párt járási elnöke nyitotta meg. Pázmány a meghívóban feltüntetett program szerint vezette a tanácskozást, amelynek legfontosabb napirendi pontja a járási elnöknek, a Járási Elnökség tagjainak, az Országos Tanács és a Kerületi Tanács tagjainak, valamint az Országos Kongresszus küldötteinek a megválasztása volt. Az egyes testületekbe a párt alapszabályában rögzített elvek és a legfelsőbb testületek által jóváhagyott kvóták szerint szavazhattak a küldöttek tisztségviselőket. A tanácskozás kiemelten fontos eseménye volt a járás új elnökének megválasztása, hiszen Pázmány Péter már korábban jelezte, a következő időszakban már nem vállalja a járási elnökség vezetését, és több mint két évtizedes kitartó és megpróbáltatásokkal teli időszak után átadja a lehetőséget az ifjabb generációnak.

A konferencia küldöttei megválasztották a munkabizottságokat, a jelölő bizottság pedig összesítette a tisztségviselőkre leadott jelöléseket és elkészítette a szavazólapokat. Rugalmasan folyt a tanácskozás, hiszen amíg készültek a szavazólapok, a járási elnök összefoglalta az elmúlt időszak legfontosabb tevékenységét a párt szempontjából. Pázmány Péter leköszönő elnök egyben kis múltidézést is tartott a szlovákiai magyarság meghatározó eseményeit illetően a járásban. Ezt követően a küldöttek titkosan szavaztak, a szavazatszámláló bizottság pedig összesített.

A tárgyaláson jelen volt Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője és Berényi József, a párt országos elnöke is.

A járási konferencia küldöttei határozatban rögzítették az elkövetkező időszak legfontosabb célkitűzéseit, közöttük talán a legfontosabbat, a járásban működő helyi szervezetek mozgósítását és élénkítését – különös tekintettel a közelgő népszámlálás fontosságára. De több fontos elvárást és elvet is elfogadtak, amelyet az alapszabály módosításánál tolmácsolnak majd a közelgő Országos Kongresszuson.

A vitafelszólalások és hozzászólások után a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette a konferencia küldötteivel a szavazások eredményeit. A konferencia küldöttei az MKP új járási elnökének Fenes Ivánt választották meg, akinek a neve régóta ismert, nemcsak a Dunaszerdahelyi járásban, de országosan is. Bős község polgármestere, több éve az Országos Tanács tagja, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat képviselője. A közgyűlés megválasztotta a 15 tagú járási elnökséget is.

A Járási Etikai Bizottság is új összetételben dolgozik majd az elkövetkező időszakban.A küldöttek ezen kívül megválasztották az Országos Tanács járásbeli 10 tagját, a Kerületi Tanács 24 tagját, az Országos Kongresszus küldötteit.

Fenes Iván, az új járási elnök elismerő szavakkal köszönte meg Pázmány Péternek a magyarság sorsa érdekében kifejtett tevékenységét, aki fiatal korától a magyar ügyek szószólója, a társadalmi és közügyek irányítója és meghatározó egyénisége. Fenes Iván úgy fogalmazott: „az ő okos felismeréseire, tanácsaira és ötleteire ezután is számítunk és odafigyelünk majd”.

Kitekintő / Felvidek Ma

Friss hírek