A család fontosságára tanítját az erdélyi gyerekeket

Ötödik alkalommal szervezi meg a MIT az Adj király katonát gyermekvetélkedőt. A vetélkedő-sorozatra idén 48 település nevezett be.

A verseny január 21-én Kápolnásfaluban kezdődött. Az elődöntők már befejeződtek így március 19-én Kolozsváron és április 2-án Sepsiszentgyörgyön az országos döntőn mérhetik össze tudásukat a legügyesebbek.

A vetélkedők célja, hogy a résztvevőkben felértékelődjék a család szerepe a családközpontú életszemlélet közvetítésén és a gyermek szerepének kihangsúlyozásán keresztül. A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg.

Ez egy csapatos vetélkedő, elsősorban és ezáltal gyakorlatilag teljesen rejtett módon sikerül pont azokat az értékeket kiemelni, amelyek a családhoz, a több testvér gondolatköréhez kapcsolódnak – hangsúlyozta Sándor Krisztina a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke.

A vetélkedőre való bejelentkezés után minden gyermek kap egy szöveggyűjteményt amelyben magyar mesék, versek, verses mesék vannak. Ezek elolvasását követően kerül sor a helyi vetélkedőkre.

Minden egyes vetélkedő úgy kezdődik, hogy a gyerekek egy-egy családot alkotnak csoportokként. Minden családnak van egy neve, címere vagyis jelképe, ami csak az övék – fejtette ki Rácz Róbert unitárius lelkész.

A szervezők az idén egy pályázati felhívást is közzé tettek. Lehet pályázni verssel, verses mesével, novellával. A pályaműveket elektronikus formában kell benyújtani a [email protected] e-mail címre. Határidő: május 31.

Kitekintő / Erdély.ma

Friss hírek