Továbbra is lövöldöznek Líbiában

Az al-Jazeera úgy tudja, Misurate városát folyamatosan lövik kormányhoz hűséges csapatok. A líbiai kormány azonban cáfolja, hogy megsértette volna a tűzszünetet.

18.00. A tűzszünet bejelentése ellenére a harcok szüneteltetéséről korántsem lehet beszélni. Misurate városát – az AFP jelentése szerint – a kormány-hű erők továbbra lövik. Az Al-Jazeera úgy tudja, Tripoli nyugati részét robbanások rázták meg.

A jelenlegi állás szerint a következő országok vennének részt egy katonai műveletben: Nagy-Britannia, Kanada, Norvégia. Katonai alakulatokkal nem, de egyéb módon szintén támogatásukról biztosítottak egy lehetséges katonai műveletet: Olaszország bázisokat nyújtana, Lengyelország logisztikai támogatást nyújtana. Dánia egyenlőre parlamenti jóváhagyásra vár.

Ugyanakkor Törökország, Tunézia és Németország jelezte, nem kívánnak katonai úton érvényt szerezni az ENSZ BT határozatának. Az Arab Liga ugyancsak nemlegesen nyilatkozott, ugyanis véleményük szerint a határozat „célja a civil lakosság védelme, nem pedig a betörés vagy megszállás”- idézi a szervezet vezetőjét, Amr Mousa-t az al-Jazeera hírügynökség.

A líbiai kormány ugyanakkor cáfolta, hogy megsértette volna a tűzszünetet; állításuk szerint csupán technikai nehézségek jelentkeztek, aminek megoldásán már dolgoznak.

15.00. „A tettei, nem pedig a szavai alapján fogjuk őt megítélni” – kommentálta a BBC-nek adott nyilatkozatában David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke a líbiai külügyminiszter „azonnali tűzszüneti” bejelentését illetően. „Teljesen világos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szerint abba kell hagynia amit csinál, azaz a népével való kegyetlenkedéseket. Ha nem, megállítása érdekében szükséges lépések megtételére kerül majd sor”.

Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára szerint Líbiának azonnal be kell fejeznie az ellenségeskedést, és teljesítenie az ENSZ határozat minden elemét.

Mindeközben a Reuters nemzetközi hírügynökség jelentése szerint Misurata városát a kormánypárti erők a tűzszüneti bejelentés ellenére továbbra is lövik.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön támogatta a líbiai légtérzár elindítását és a további szükséges intézkedéseket. Már akkor biztos volt, hogy az esetleges francia-brit katonai akció már pénteken megkezdődhet, a légtértilalmi övezetet pedig vasárnap vagy hétfőn vezethetik be. Az ENSZ BT határozata alapján a bármilyen eszközzel megállíthatják Kadhadi offenzíváját. A cél megmenteni a civil lakosságot. A 15 tagú tanács két állandó tagja, Oroszország és Kína, valamint India, Brazília és Németország tartózkodott a szavazásnál.

Kitekintő

Friss hírek