Újabb magyarellenes megmozdulások a Vajdaságban

Eddig nem tapasztalt méretű randalírozás színhelye volt szerdán éjszaka Muzslya, a vidék egyik legbékésebb helyi közössége. Magyarellenes falfirkák több középületen és házon (elsősorban a falu központjában, a Magyar kommün utcában, de az Arany János, a Bartók Béla és más utcákban is), lefestett rendőrautó, betört kirakat, kifosztott italozó maradt az (ismeretlen) elkövetők nyomában. A rendőrség nyomozást indított, az esetről pedig értesítették a nagybecskereki Felső Bíróság vizsgálóbíróját és ügyészét.

Megrökönyödéssel vették tudomásul a gyűlöletszításnak ezt a megnyilvánulását a többnemzetiségű településen, amelyet eddig minduntalan a békés egymás mellett élés jó példájaként emlegettek. A közel kilencezer lakosú Muzslya közigazgatásilag Nagybecskerek legnagyobb helyi közössége, s egyben a vidék magyarságának a központja, amelyet legtöbbször önálló településként, a legnagyobb Közép-bánáti magyalakta faluként is emlegetünk. Itt még a legsötétebb háborús években sem voltak magyarellenes falfirkák a házakon. Gondba ejtő az elkövetők vakmerősége, hiszen gyűlöletszító falfirkákat írtak az egykori Piros Csizma udvarába is, ahol egyébként a helybeli (három éve létesített) rendőrállomásnak van az irodája.

Állítólag még a rendőrautó rendszámtábláját is lefújták fekete autólakkal. Feltételezhető, hogy több elkövető volt, mert az egykori mozi épületének ajtaját egy személy nehezen tudta volna felfeszíteni. Az is csak feltételezés, hogy az elkövetők nyilván tudták, hogy szerda éjszaka a szokásosnál kevesebb rendőr maradt a faluban, mivel sokan a belgrádi labdarúgó-rangadó biztosításán vettek részt. Szerdán éjszaka betörték az egykori mozi épületének a kirakatát, és feltörték a helybeli Lehel Sportközpont büféjét is, ahonnan – pénz híján – italt vittek el.

I”lyen méretű kilengésre eddig nem volt példa ebben a nyugodt, békés, biztonságos helyi közösségben. Ezért is követeljük, hogy az elkövetőket a lehető legrövidebb időn belül találják és büntessék meg. Ellenkező esetben megismétlődhetnek az ilyen nemkívánatos események, és lappangó veszélyt jelenthetnek ennek a békében élő, többnemzetiségű közösség mindennapjaira. Azt is elvárjuk a bűnüldöző szervektől, hogy tájékoztassák az esettel kapcsolatos fejleményekről az önkormányzatot és a lakosságot” – mondta a Magyar Szónak Hallai Zoltán tanácselnök.

Magyar Szó

Friss hírek