Berényi József: a 22-es csapdájában vagyunk

Berényi József, az MKP elnöke volt az Echo televízió Unió című műsorának stúdióvendége. Szó volt a nemzeti ünnepről, a szlovák identitásról, a kettős állampolgárságról, a magyar alkotmányozásról, a népszámlálásról. És az autonómiáról is, annak kapcsán, hogy az MKP is tagja lett a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsnak (KMAT).

Berényi József ezzel kapcsolatban leszögezte, a határokon átívelő magyar nemzetegyesítés fogalmát Szlovákiában úgy magyarázzák, hogy „lám, elszólta magát a Nagy Magyarország visszaállítását igénylő politikai közeg”.

„Természetesen nem erről van szó, hanem arról, hogy tiszteletben tartva Szlovákia területi egységét kívánjuk megteremteni a kulturális nemzeti összetartozásnak a lehetőségét” -nyomatékosította az MKP elnöke, és hozzá tette: „Az autonómia irányába azért is mozdulnunk kell, mert összehasonlítva azzal, ami a Vajdaságban vagy Erdélyben történik, komoly lemaradásban vagyunk. Vajdaságban megalakult a Magyar Nemzeti Tanács, a kulturális autonómiának az alapját lerakták. Nálunk erről még csak beszélni sem lehet. Egymás között természetesen beszélhetünk róla, de ha valaki ezt politikai szinten felhozza, arra azonnal rásütik az extrémista, radikális, országot szétverő… stb. bélyeget, holott már Erdélyben is a kisebbségi törvény keretein belül (bár ennek helyességéről ők maguk is vitatkoznak) megjelennek a kulturális autonómia felé tartó lépések. Nálunk viszont az a helyzet, hogy az előző kormányhoz képest megalakult egy jobb kormány, és a kisebbségi törvény nem kerülhetett bele a kormányprogramba, mivel a szlovák társadalom még nem érett rá! Kérdezem erre, hogy akkor az a szerb társadalom hogyan lehet érett erre, amely nemrég még háborús konfliktusban állt a szomszédaival? Vagy az Európai Unióhoz később csatlakozott román társadalom hogyan lehet érett erre?” – mondta Berényi József

Ennek az lehet az oka, hogy Szlovákia egy új ország, amelynek korábban nem volt önálló államisága. Nem tudják megfogalmazni magukat, illetve a szlovák identitást velünk szemben próbálják megfogalmazni… – vetette közbe a műsorvezető Csóti György

Szlovákia 1993-ban alakult meg. A második világháború alatt volt ugyan egy szlovák állam, ám ettől a mostani Szlovákia állami szinten elhatárolódik. A jelenben tapasztalható túlerőltetett féltés abból adódhat, hogy néhányan még azt hihetik, hogy itt a második világháborút követő átrendeződés folytatódik. És e „féltés” kapcsán egy nagyon tudatos asszimilációs folyamat zajlik Szlovákiában, mely szerint félteni kell a magyaroktól az országot, és emiatt a magyaroknak ne adjunk semmit, és ha teljesen asszimilálódnak, megszűnik a probléma is… A szlovák közeget úgy próbálják befolyásolni, hogy az azt higgye, a magyar törekvések az ország szétverésére irányulnak. Ez egy „22-es csapdája”, de az a feladatunk, hogy ezen változtassunk” – válaszolta Berényi József.

Felvidék.ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »