Gondban vannak az ukrajnai magyar iskolák

A GLAVRED c. ismert ukrajnai hírportál terjedelmes interjút készített Bayer Mihály kijevi magyar nagykövettel.

A diplomata egyebek mellett szól az ukrajnai magyar tannyelvű iskolák problémás kérdéseiről is. Ezek között említi például a forráshiányt, illetve azt, hogy nem készülnek el időben a tankönyvek, ráadásul ezek elavultak, nem tartalmaznak modern információkat. Szóvá teszi, hogy az egyházi iskolák semmiféle állami támogatásban sem részesülnek, pedig ezekben magas színvonalú oktatás folyik.

A diplomata az érettségi/felvételi kapcsán rámutat, hogy bár sikerült elérni, hogy anyanyelvükön írják a teszteket a végzősök, két probléma még mindig megoldásra vár. Ezek egyike az, hogy a magyar nyelv és irodalom szakra egy sor nyelvből vizsgázhatnak a fiatalok, csak magyarból nem… A másik dolog az, hogy ukrán nyelvből ugyanolyan követelményeknek kell megfelelniük, mint az ukrán iskolák végzőseinek, ami miatt hátrányos helyzetbe kerülnek ez utóbbiakhoz képest. Úgy véli, hogy az lenne a megoldás, ha magyar nyelvből és irodalomból is összeállítanák a tesztfeladatokat, hogy ebből a tantárgyból is számot adhassanak tudásukról a végzősök.Bayer Mihály fontosnak tartja, hogy az Ukrajnában elő magyarok elsajátítsák az államnyelvet, ugyanakkor azon véleményének ad hangot, hogy ennek oktatása nem kellően eredményes.

Elmondása szerint azért, mert úgy próbálják oktatni az ukránt, mintha az lenne a magyar iskolások anyanyelve. Meggyőződése, hogy amennyiben idegen nyelvként tanítanák, javítanák a módszertant, akkor jobban el tudnák sajátítani az ukránt mind a magyarok, mint az ország többi kisebbségének képviselői, mert ezek esetében is fennáll ez a probléma.A kijevi nagykövet azon véleményének ad hangot, hogy pozitív változások történnek Ukrajna közoktatásában, amit nagyra tartanak, emellett a szaktárcák között is jó a kapcsolat, nyílt a párbeszéd, együtt kereshetik a megoldási lehetőségeket.

UMDSZ

Friss hírek