USA: tovább finanszírozzák az állami intézményeket

Az utolsó pillanatban, kedden szavazta meg a képviselőház az állami intézmények finanszírozását lehetővé tevő határozat meghosszabbítását április 8-ig, további három hétig életben tartva ezzel a szövetségi állam működését. A mostani határozat pénteken járt volna le, a képviselők tehát nem siették el a dolgukat.

A szavazás ugyanakkor rámutatott a republikánus párton belüli egység megbomlására, hiszen a konzervatív párt 54 képviselője a határozat elfogadás ellen szavazott. A bírálók keveslik a határozatban elfogadott hat milliárd dolláros spórolási tételt, és szerintük egyébként sincs értelme néhány hétre szóló határozatokkal foltozgatni a szövetségi állam költségvetését, hanem hosszú távú elhatározásokra lenne szükség.

A spórolási fanatikusokat több republikánus párttársuk is kritizálta. „Először fordul elő velem, hogy liberálisnak neveznek azután, hogy hat milliárdot spóroltam három hét alatt” – mondta egy idahói republikánus képviselő, Mike Simpson. A John Boehner képviselőházi elnök körül csoportosuló mérsékelt republikánusok nevében Steve LaTourette figyelmeztette a teapárti radikálisokat, hogy talán nem bölcs dolog „ha mindenen spórolni akarunk, ami mozog.” 

Hettyey András

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »