Ellenzéki győzelem Nigerben

A várakozásoknak megfelelően az ellenzéki Mahamadou Issoufou nyerte a szombati elnökválasztást Nigerben, ezzel  véglegesen lezárva a Mamadou Tandja nevével fémjelzett korszakot . A katonai junta áprilisban adja át a hatalmat az új vezetésnek.

Tandjának már csak az emléke marad

Az országot jelenleg irányító katonai junta tavaly februárban szerezte meg a hatalmat az egyeduralomra törő, 1999 óta hatalmon lévő Mamadou Tandja elnöktől. Az állapot viszont nem végleges: az új alkotmány elfogadása és az elnökválasztás után átengedik a vezetést a nyertesnek.

A januárban tartott első fordulóban induló tíz jelölt közül egyiküknek sem sikerült a szavazók legalább felének támogatását megszereznie. A második fordulóban, amelyben a regisztráltak 48 százaléka adta le voksát, az első fordulóban is az élen végző Mahamadou Issoufou a szavazatok 58, a Tandja pártjának (MNSD) színeiben induló Seini Oumarou pedig 42 százalékát szerezte meg. Korábban többen is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ha a jelenleg korrupció vádjával börtönben ülő elnök pártja kerül hatalomra, a demokratikus átmenet sikere jelentős csorbát szenvedhet.

Példa egész Afrikának

A választás lebonyolítása toronymagasan kiemelkedik az afrikai átlagból: nem érkeztek jelentések csalásokról, rendellenességekről és a jelen lévő nemzetközi megfigyelők is elismerően nyilatkoztak a szervezésről.  Az Európai Unió megfigyelőit vezető Santiago Fisas elmondása szerint a voksolás a „nigeriek győzelme” és a „demokráciához való békés visszatérés példája”.

Pozitív fogadtatásra talált a Salou Djibo tábornok által vezetett katonai junta tevékenysége is. A tény, hogy ígéretükhöz híven aktívan és szervezetten dolgoznak a demokrácia visszaállításán, illetve a választás során tanúsított pártatlanságuk is elismerést váltott ki bel- és külföldön egyaránt. A katonai vezetés április 6-án fogja átadni a hatalmat az újonnan megválasztott elnöknek.

Tési Áron

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »