Újdonságokkal teli a magyar szabadság ünnepe

A Kárpát-medence minden magyar lakta részén megemlékeznek a forradalomról. Sőt a soros elnökség kapcsán Brüsszelig is elviszik hírünk művészeink. Eközben további újdonságok látnak napvilágott a magyar kulturális életben.

A szabadságharcra emlékezve

Az idei sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepség „főszereplője“ az Erdélyi körkép reprodukciója, a néhai Bodok Szálló előtt már napok óta készül a tartórendszere. Az Erdélyi körkép hányatott sorsú hatalmas festmény volt, a 15 méter magas, 120 méter kerületű vászon a nagyszebeni csatát örökítette meg, a magyar szabadságharc kitörésének félszázados évfordulójára készült – írja az erdely.ma hírportál.

Fekete J. József író, irodalomtörténész, kritikus, publicista kapja az idei Napleány díjat. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2003. október 22-én publicisztikai díjat alapított Napleány díj néven, melyet évente egy alkalommal oszt ki. A díj a március 15-én, 19.00 órakor kezdődő nemzeti ünnep tiszteletére rendezett vajdasági központi ünnepség keretében a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban kerül átadásra – olvasható a vajma.info-n.

Ezen a napon újabb fordulathoz érkezik a horvátországi magyar sajtó is. Rovátkák címmel  tudományos és kulturális folyóirat fog napvilágot látni. Tanulmányokat, elemzéseket ad majd közre, az évzáró hatodik számban pedig hiánypótló szándékkal ma már nehezen hozzáférhető, horvátországi magyar vonatkozású irodalom közzétételére is vállalkozik.

A Maros Táncegyüttes Brüsszelig repíti hírünket

Turnékkal teletűzdelt hónap előtt áll a Maros Művészegyüttes, a vendégjátékok talán legjelentősebbikére március 14-én és 15-én kerül sor. Első ízben a Sógor Csaba erdélyi néppárti képviselő, és a magyar néppárti delegáció által szervezett hivatalos megemlékezésen lép fel az együttes hétfőn este, majd kedden az Európai Parlament épületében, annak képviselői előtt járja majd a marosvásárhelyi hivatásos néptánc-együttes.

A temesvári művészegyüttesnek is van miért ünnepelnie

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte ezen a héten Temesvár egyetlen ma is működő amatőr művészegyüttese, a Bartók Béla vegyeskar, amely 1971 februárjában alakult és népdalfeldolgozásoktól az egyházi kórusművekig mindent felvett a repertoárjába, ami a lelket gazdagítja és gyönyörködteti- írja az erdely.ma.

A héten a magyar szépirodalom is megmutatta magát a messzi Nyugaton

A hét derekán a svájci Lenzburgban Nagy Abonyi Melinda és Végel László közös könyvbemutatót tartott. A vajdasági – óbecsei – származású svájci írónő felolvasott a Galambok felrepülnek (Tauben fliegen auf) című regényéből, Végel László pedig az Egy makró emlékiratai című, a napokban németül megjelent regényéből(Bekenntnisse eines Zuhälters) szemezgetett.

Az eheti színházi életről

„A tekéntetes úr” címmel nagyszerű mesejátékkal örvendeztette meg a legifjabb színházlátogatókat a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, melynek világpremierjére múlt pénteken este került sor Beregszászban- írja a karpataljalap.net

A pozsonyi Színművészeti Egyetem magyar hallgatói különleges bemutatóval álltak elő tegnap este 19.00-tól a Peredi Kultúrházban, a Teátrum színházi polgári társulás keretein belül. Corneille Illúzió című, 1636-ban írt drámájának premierjét adták elő. Ezzel az előadással alkalmuk nyílt a felvidéki magyar színészpalántáknak megmutatkozniuk a nagyközönség előtt.

S persze a sok örömhöz jó bor is dukál

Múlt hétvégén ért végett a tizenegyedik a Beregszászi Nemzetközi Borfesztivált. Egy bő évtizeddel ezelőtt, amikor a beregvidéki lokálpatrióták maroknyi lelkes csapata hozzálátott az első borfesztivál szervezéséhez, közülük egyikük sem mert gondolni arra, hogy a rendezvény egykoron majd ezreket megmozgató országos hírű népünnepéllyé válik. Ma már a szűkebb és tágabb régió neves borai mind megfordulnak itt.

A beregszászi borfesztivál nyitórendezvényeként a Beregvidéki Múzeumban megnyitották a leendő szőlészeti-borászati részlegnek helyet adó, gondosan felújított, közel hétszáz éves pincehelyiséget. Gajdos István, Beregszász polgármestere ünnepi beszédében a következőket hangsúlyozta: a turizmus – ezen belül a gyógy-és a borturizmus – a közeljövőben Beregszász egyik húzóágazata lehet. A Beregvidéki Múzeum pedig az a tájékozódási pont, ahonnan mindez jól láthatóvá válik- írja a karpatinfo.net.

Minden kedves olvasónknak méltó ünneplést kívánunk március 15-re, teljen az borral vagy anélkül.

kultfutár

Friss hírek