Rácz letartóztatása miatt elmarad az MPP-kongresszus

A Magyar Polgári Párt (MPP) elhalasztotta kézdivásárhelyi kongresszusát, miután korrupció miatt előzetes letartóztatásba helyezték a város MPP-s polgármesterét, Rácz Károlyt. Az MPP szerint az RMDSZ állhat Rácz letartóztatása mögött.

Az MPP közleménye szerint Rácz Károly polgármester előzetes letartóztatása következtében „rendkívüli és váratlan helyzet állt elő” Kézdivásárhelyen, a párt március 14-15-ei rendezvényeinek helyszínén.

Rácz Károly szombat este 29 napos vizsgálati fogságba helyezték a Kovászna Megyei Törvényszék döntése alapján. A kézdivásárhelyi polgármestert egy nappal korábban vette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása miatt.

A közlemény leszögezi: az MPP bízik „az igazságszolgáltatás objektív munkájában melyre azonban árnyékot vet, hogy az ügyészség akciója egy olyan időpontban következett be, amikor Rácz Károly két fontos rendezvénynek lenne a házigazdája.”

„Mivel a feljelentés egy RMDSZ-hez közel álló vállalkozótól származik, a Magyar Polgári Párt nem lepődne meg, ha az RMDSZ állna Rácz Károly letartóztatása mögött” – olvasható a közleményben.

Az MPP bízik Rácz Károly ártatlanságában, ugyanakkor a polgármester iránti együttérzésből és szolidaritásból úgy döntött, hogy „rendezvényei házigazdájának hiányában lemondja, illetve nem tartja meg azokat.”

Az MPP március 14-én, Kézdivásárhelyen tartotta volna meg kongresszusát, egy nappal később pedig ugyanott rendezte volna meg március 15-i központi ünnepségét. A rendezvényeken részt vett volna Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is, azonban a budapesti parlament sajtófőnökének vasárnapi közleménye szerint a házelnök kézdivásárhelyi programja elmarad Rácz Károly letartóztatása miatt.

Kövér László eredeti programja szerint a házelnök négynapos erdélyi útjának befejező napján, kedden az erdélyi Kézdivásárhelyen részt vett volna az Állampolgársági Tájékoztató Iroda avatásán, majd a helyi március 15-i rendezvényeken, és beszédet mondott volna a Gábor Áron-szobornál.

Krónika

Friss hírek