SNS: A magyarok csalni fognak a népszámláláskor

„A Híd megengedhetetlen módon befolyásolja a népszámlálást” – jelentette ki Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője. Szerinte a magyar polgármesterek is manipulálhatják az eredményeket.

A népszámlálási kérdőíven szerepel olyan kérdés is, hogy milyen nyelvet használnak a lakosok nyilvánosan, és milyen nyelvet otthon – az SNS ezt a kérdést kifogásolja a leginkább. Rafael Rafaj, a párt frakcióvezetője szerint ez túlmutat az EU által adott ajánlásokon. „Különös egybeesés, hogy Szlovákiában már a harmadik népszámlálást tartják akkor, amikor épp szerepel a kormányban egy szlovákiai magyarokat képviselő párt.

Rafajnak az sem tetszik, hogy a Híd a népszámlálási kampányban azt hangoztatja, hogy jó magyarnak lenni, és magyarnak „jelentkezni”. A politikus szerint ez azt mutatja, hogy a kisebbségeket sokszor tárgyként és eszközként kezelik a politikai pártok.

„Ez a népszámlálás Magyarország 1910-es népszámlálására emlékeztet, amikor ügyeskedéssel és különféle machinációkkal 20 százalékkal több ember vallotta magyarnak magát” – jelentette ki Rafaj. A szélsőjobboldali politikus azt is elmondta, nem érti miért van roma nyelvű kérdőív, hiszen „az analfabéta cigánynak mindegy hogy szlovák, vagy roma nyelven kell kitöltenie a lapokat, ha nem tud olvasni”.

Rafael Rafaj attól is tart, hogy azokban a falvakban, ahol egyhangúan magyar a település vezetése, könnyen manipulálni fogják a népszámlálás eredményeit a saját előnyükre.

Solymos László, a Híd parlamenti frakciójának vezetője egyértelműen visszautasította, hogy Bugár Béla pártja állna bármelyik kérdés mögött, ami a kérdőíveken szerepel. „Ez Rafaj képviselő úr fantáziájának a szüleménye, ő pedig ha valami magyart hall, akkor vörös köd ereszkedik a szeme elé” – tette hozzá Solymos.

Paraméter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »