Késhet a Mistral-szerződés aláírása

A gazeta.ru internetes hírportál tájékoztatása szerint holtpontra jutott a Mistral helipkoterszállító hajók vásárlásáról szóló szerződés megkötése, mivel az ár tekintetében egyet nem értés alakult ki Franciaország és Oroszország között. Az oroszok által kívánatosnak tartott 980 millió euró helyett a franciák 1,15 milliárd eurót kérnek.

A különbséget az okozza, hogy a Párizs által kínált tervezetben két hajóra számolva a költségek valóban 980 millió eurót tesznek ki, azonban ehhez még hozzáadódik 131 millió euró logisztikai költség valamint 39 millió euró kiképzési költség a legénység számára. A probléma gyökere, hogy Nyikolaj Boriszov, az orosz haditengerészet tárgyalódelegációjának egyik vezetője aláírta ezt a megállapodást, anélkül, hogy előtte egyeztetéseket folytatott volna az orosz Roszoboronekszport védelmi vállalattal.

Majd ezt követően, amikor a francia kormány, illetve a DCNS (francia fegyveripari cég) átnyújtotta az orosz félnek a dokumentumokat komoly meglepetés érte Moszkvát. Az eset következtében Boriszovot eltávolították posztjáról, megnyitva a lehetőséget mindkét fél számára, hogy további tárgyalások útján oldják meg a felmerült problémákat.

Az orosz vezetésben elkövetett baklövés miatt hónapokat is késhet a szerződés aláírása, viszont a befektetett energia és anyagi erőforrások miatt valószínűleg így is sor kerül rá. Az eredeti tervek szerint a végleges szerződéstervezetet március 15-én nyújtották volna át a franciák, míg a két fegyvergyártó cég közötti megállapodás aláírására 2011 áprilisában került volna sor. Ezek a dátumok várhatóan megváltoznak Boriszov volt altengernagy hibája miatt.

Rózsa József

Friss hírek