Két órán belül Hawaii-ra ér a szökőár

Hawaii-on elrendelték a partmenti területek evakuálását, miután közép-európai idő szerint ma reggel nagy erejű földrengés tört ki Japán partjaitól nem messze, jelentette a Reuters. Jelenleg az egész Csendes-óceáni medencére kiadták a riasztást, az Egyesült Államok és Kanada nyugati partjainál is szökőárra számítanak, Kaliforniától Oregonig kiadták a riasztást. Guam szigetén szintén megkezdték az alacsonyan fekvő részek kiürítését, a kormány utasítása szerint az embereknek legalább 15 méteres magasságba kell menekülniük. Az Egyesült Államok Csendes-óceáni Cunami Előrejelző Központja közben Dél-Amerikára is Mexikóra is kiterjesztette a korábban kiadott riasztást.

A Vöröskereszt arra hívta fel a figyelmet, hogy sok csendes-óceáni szigeten egyszerűen nincsen olyan magaslat, amely védelmet nyújtana az akár 10 méteres hullámok ellen, így ezeken a területeken szinte teljes pusztítást végezhet a szökőár.

Hawaii-on a polgári védelem koordinálja a kiürítést, az eddigi előrejelzések alapján helyi idő szerint hajnali háromkor (közép-európai idő szerint délután kettőkor) érheti el a szökőár a szigeteket. A riasztás szerint az összes szigetet el fogja érni a hullám, ezért este tízkor (magyar idő szerint ma reggel kilenc órakor) megszólaltak a veszélyt jelző szirénák. A hivatalos közlemény arra figyelmeztet, hogy a hullám akár 15 percen keresztül is veszélyt jelenthet az emberekre, akiknek további súlyos sérüléseket okozhatnak a vízben lévő törmelékek. Az első hullám után több további is kicsaphat a partra, ezért fokozott óvatosságra intik az embereket.

Hawaii polgári védelme az összes part menti területet kiüríti, az állam fővárosát, Honolulut is beleértve. Víz alá kerülhet a híres Waiki-beach, és a szállodák többsége is. A szökőár az előrejelzések szerint mintegy 20-30 perc alatt fog átsöpörni a Hawaii-szigeteken.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »