Életfogytiglant kapott a bombákat álmodó terrorista

Életfogytiglan tartó büntetésre ítélte a bíróság Shareef Abdelhaleem (35) egyiptomi származású kanadai állampolgárt, tudósított a Postmedia News. A férfit 2006-ban tartóztatták le, miután bebizonyosodott, hogy ő az értelmi szerzője azoknak az eltervezett terrorcselekményeknek, amelyek a legfontosabb politikai és katonai célpontok felrobbantását vitte volna véghez Kanada-szerte.

Fletcher Dawson döntőbíró azzal indokolta az ítéletet, hogy „ a bombák felrobbantásának következményei katasztrófálisak lettek volna. (…) Az országnak olyan súlyos csapással kellett volna szembenéznie, amit valószínűleg sohasem hevert volna ki.” A terrorcsoport célpontjai között szerepelt a CN-Torony, amely a Világkereskedelmi Központhoz (World Trade Center) hasonló turista-látványosság, a szövetségi Parlament székháza, a Tőzsde épülete és egy katonai támaszpont is.

Az utolsó szó jogán nyilatkozó elítélt „feltétlen bocsánatát” fejezte ki Kanada népe iránt, majd gyorsan áttért arra, hogy egy „Iszlámgyűlölő rendszer” áldozata. A bíróság záróbeszédében megjegyezte, hogy a férfi vallási hovatartozása semmiféle szerepet nem játszott az ítélet meghozatalában. Büntetése súlyosságát azzal indokolta, hogy kulcsszerepet játszott a nagyrészt fiatalokból álló csoport tevékenységében.

Kummer Lívia

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »