Személyenként 872 eurót spórolnának a kirúgott dolgozókon

SZLOVÁKIA  Megszűnhet az egyidejűleg alkalmazott felmondási idő és végkielégítés az állami alkalmazottak esetében is. A végkielégítés ráadásul csökkenne. Ezt célozza a munka-, szociális és családügyi minisztérium javaslata.

Jelenleg egy állami alkalmazott kéthavi fizetésének megfelelő végkielégítésre jogosult, tekintet nélkül arra, hogy mennyi ideje dolgozott az államigazgatásban. A módosítás után legalább egy évig kellene dolgoznia, hogy egy havi lelépőre legyen jogosult, és legalább három évet, hogy a végkielégítés két havi bérének feleljen meg. Ez érintené a közérdekű munkát végző állami alkalmazottakat is.

A tervezet magába foglalja a jutalmak kiosztásának szigorítását olyan kulcsfontosságú pozíciók esetében, mint az államtitkárok, az egyes minisztériumok hivatalainak vezetői, munkahivatalok és kataszteri hivatalok vezetői, a Telekommunikációs hivatal, illetve az Adóigazgatóság elnöke és hasonlók. A módosítás szerint éves jutalmuk nem haladhatná meg fizetésük 2,4-szeresét.

Jelenleg az állami alkalmazottak akár már a próbaidő letelte után egy hónappal is jogosultak lehetnek kéthavi végkielégítésre. Két év elteltével pedig háromhavi lelépő járhat. A törvénymódosítás megszüntetné, hogy egyidejűleg alkalmazzák a felmondási időt és a végkielégítést. A felmondási idő jelenleg két hónap az államigazgatásban, tekintet nélkül arra, hogy mennyi ideig dolgozott az illető. 

Parameter.sk

Friss hírek