Megkapták a segítséget a feltalálól

Olaszország és Spanyolország nélkül fog hozzá az EU 25 tagállama az egységes európai szabadalmi rendszer megvalósításának. Erről döntöttek csütörtökön az érintett országok, megerősített együttműködésre lépve egymással a szabadalmi területen. A Bizottság március 30-án terjeszti elő a szabadalmi rendszerre vonatkozó konkrét javaslatait.

Történelmi napnak nevezte az innováció és a belső piac szempontjából Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a versenyképességi tanács csütörtöki döntését az egységes európai szabadalom megerősített együttműködés formájában történő megvalósításáról. Az ülésen elnöklő magyar államtitkár emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió közel ötven éve tárgyalt már az egységes szabadalom létrehozásáról.

„Jogilag szilárd alapokon nyugszik, politikailag elfogadható, gazdaságilag elengedhetetlen” – Michel Barnier, az EU belső piaci biztosa a maga részéről így foglalta össze a csütörtöki megállapodás lényegét. Barnier hangsúlyozta, hogy az egységes európai szabadalom azonos védelmet nyújt majd minden cégnek az EU egész területén.

Cséfalvay és Barnier is jelezte, hogy a megerősített együttműködés szellemének megfelelően a kezdeményezés nyitva áll azon két uniós tagállam, Olaszország és Spanyolország később csatlakozása előtt, amelyek a javasolt nyelvi rezsimmel szembeni fenntartásaik miatt a végletekig ellenezték a projektet. Az olasz és a spanyol miniszter a tanácsülésen jelezte, hogy az eljárással kapcsolatos jogi aggályaik miatt a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordulnak. Az ülést levezető magyar politikus ugyanakkor megjegyezte, hogy előzőleg valamennyi uniós intézmény jogi szolgálatai úgy találták, hogy minden feltétel teljesült a megerősített együttműködés elindításához.

A belső piaci biztos közölte, hogy a Bizottság március 30-án előterjeszti jogalkotási javaslatait, két rendelettervezetet az egységes szabadalmi rendszerről és a nyelvi rezsimről. Az egységes szabadalmi rendszerről szóló rendelet elfogadásába az Európai Parlamentnek is teljes beleszólása van. A magyar elnökség célja, hogy a két jogszabályi javaslat közül legalább az egyikről a májusi versenyképességi tanácsülésen politikai megállapodást hozzon tető alá. Barnier azt ígérte, hogy a Bizottság és a Tanács ezzel párhuzamosan alaposan áttanulmányozza az Európai Bíróság eheti véleményét a szabadalmi dosszié harmadik eleméről, az egységes bíráskodásról (európai szabadalmi bíróság létrehozásáról), és néhány hét múlva új javaslattal áll elő. Mind a biztos, mind a magyar államtitkár hangsúlyozták, hogy a vitarendezés és a két másik jogszabály egymástól függetlenek, így az előbbi bíróság által történt elutasítása nem hat közvetlenül a másik kettőre.

Cséfalvay Zoltán közvetlen összefüggést lát az alacsony európai innovációs és kutatási kiadások és az egységes szabadalom hiány között, hiszen – mint rámutatott – utóbbi hiánya eddig üzletileg nem tette érdekeltté sem a magánszférát a K+F-es ráfordítások növelésében, sem a bankokat az ehhez történő hitelezésben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »