Többet költenek a kazah nők magukra, mint az állam fegyverekre

Nurszultan Nazarbajev március 5-én a Kazah Nők Kongresszusán a nők egyenjogúságának fontosságáról beszélt. Szerinte fontosabb szerepet kellene játszaniuk a döntéshozatalban is.

Nurszultan Nazarbajev, a kazah nép vezetője a napokban az alábbi kijelentéssel lepte meg hallgatóságát a Kazah Nők Kongresszusán: „Egy állami titkot szeretnék Önökkel most megosztani. A gazdasági és kereskedelmi miniszter elárulta nekem, hogy a kazah nők összevetve többet költenek saját magukra mint az államunk a fegyverkezésre összesen. Ebben nincs is semmi meglepő. A nőknek minden nap diadalmaskodniuk kell.”

Úgy tűnik, hogy az olajpénzeket piperére váltó kazah nők részsikert értek el idén. A Világgazdasági Fórum legújabb felmérése alapján Kazahsztán már a 41. helyet foglalja el a női-férfi egyenlőség tekintetében, ami jelentős javulás. Nazarbajev felvetette egy 2016-ig megvalósítandó program ötletét is, melynek célja a döntéshozatalban részt vevő nők arányának növelése lenne. „A férfiak azért nem engedik a nőket döntéshozatali pozíciókhoz jutni, mert amint bekerülnek, jobban teljesítenek mint a férfiak” – elemezte a kérdés szociálpszichológiai vetületeit a mostanában feminista hajlamait felfedező kazah elnök. 

Kazahsztán 2007 óta egyre kevesebbet költ fegyverekre. 2009-ben 1,540 milliárd dollárt ami a GDP 1,2 százalékának felel meg. Védelmi politikáját óvatos lavírozás jellemzi a térségben megjelenő három nagyhatalom között: a „Partnerség a Békéért” program keretében a NATO-val (elsősorban az Amerikai Egyesült Államokkal) működik együtt, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Oroszországhoz köti, míg a Shanghai Együttműködési Szervezet Kínához fűződő viszonyát rendezi. Az ország rendkívül gazdag kőolajban, egyes becslések szerint még 79 évre elegendő tartalékokkal rendelkezik.

Molnár Gergely

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »