Az “iPad-alkotmány” újabb hullámokat vethet a magyar elnökségre

A magyar alkotmány szövegének tervezete készen lesz március 15-re, és egy hónapon belül el is lehet fogadni, mondja a szöveg egy részét saját táblagépén író Szájer József az EurActivnak adott interjújában. Megtudhatjuk, hogy az alkotmány melyik része született egy francia vonaton. Várható, hogy a magyar elnökségre háruló figyelem az alkotmány kapcsán ismét nagyobb lesz.

Szájer József, az Európai Parlament képviselője vezeti azt a bizottságot, amely a Fidesz és a KNDP alkotmányos szövegjavaslatát készítette Gulyás Gergellyel (Fidesz) és Salamon Lászlóval (KDNP) közösen. A 2010-es választások után Orbán Viktor pártja „forradalmat hajtott végre” a parlamenti helyek kétharmadának megszerzésével, és értelmezése szerint a Fidesz és a KNDP arra kapott felhatalmazást, hogy a pénzügyi összeomlás széléről építse újra Magyarországot. Azóta a kormánytöbbség tízszer változtatta meg az alkotmányt és korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit is.

Szájer az EurActivnak adott interjújában elmondja, hogy őt nem az Orbán-kormány nevezte ki, a kinevezése „az ellenzéki pártok követelése volt”. Szájer József értelmezésében ugyanis a kormánypártok a bizottságának a megválasztásával végrehajtották az ellenzéki pártoknak azt a követelését, hogy ne a kormány, hanem a parlament alkossa meg az alkotmányt.

Ezzel az ellenzéki pártok aligha értenének egyet, hiszen a szocialisták és most már az LMP sem vesznek részt ebben a folyamatban. A Jobbik pedig kifejezetten azért vesz részt az alkotmányos vitában, hogy napirendre tűzhesse a Magyar Királyság egykori alkotmányának helyreállítását. A Szent Korona-tanon alapuló történeti alkotmánynak, és ezzel együtt az Szent Korona egykori országaira formált területi követeléseknek egykor a Magyar Köztársaság kikiáltása vetett véget. A Jobbik azonban nem készít saját tervezetet, hanem a Szájer-bizottság tervezetéhez fog módosító indítványokat benyújtani.

Szájer szerint az új alkotmány nem hoz újdonságot az EU és Magyarország viszonyában. A képviselő ugyanakkor elmondta, hogy sok visszajelzést kapott arra a blogposztjára nézve, amelyben közzétette az iPad 2.0 bemutatójának napján, hogy az alkotmány szövegét ő maga is egy ilyen táblagépen készíti. Ahogy Szájer fogalmazott, „Magyarország új alkotmánya iPadon (valójában az én iPadomon) íródik. Repülőn, vonaton, autóban, bizottsági, elnökségi vagy frakcióülés alatt”. Az EurActiv azt is megtudta, hogy az Alkotmánynak melyik része született a Brüsszel és Strasbourg közötti vonatúton, Franciaországban: a preambuluma és az új költségvetési tanácsnak a vétójoga.

Az interjú teljes szövege itt olvasható el magyarul. Az interjúban feltettük partnerünk, az Origo.hu kérdéseit is a magyar EP-képviselőnek.

A következő EP-képviselő, akinek chat keretében az olvasóink is feltehetik a kérdéseiket, Gurmai Zita (MSZP – szocialisták) lesz március 16-án, őt egy újabb kormánypárti (néppárti) képviselő követi még ebben a hónapban.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »