Körvonalazódik Obama kampánycsapata

Republikánus párt részéről számos politikus neve merült fel lehetséges elnökjelöltként, míg a demokratáknál már a kampánycsapat formálódik. Az utóbbi időben az adminisztráció több tagja is távozott, köztük az elnök legfontosabb bizalmasai, mivel az elnöki ciklus második fele új stratégiai és kommunikációs kihívásokat tartogat. A most távozók egy részének jövőbeli feladata az lesz, hogy Obama 2012-es újraválasztásért küzdjenek

Naponta jelennek meg hírek arról, hogy a republikánusok oldalán ki kíván, vagy épp nem kíván indulni a majdani elnökjelöltségért, majd sorra jelennek meg az ezzel kapcsolatos cáfolatok is. Rudy Giuliani, korábbi New Yorki polgármester, Sarah Palin, volt alaszkai kormányzó, Newt Gingrich, egykori képviselőházi elnök, Jon Huntsman, az Egyesült Államok kínai nagykövete, Mitt Romney, Minessota egykori kormányzója csak néhány azok közül, akikkel kapcsolatban már felreppent a hír, hogy megmérettetnék magukat. Mindeközben az Obama elnök újraválasztásért küzdő demokrata kampánycsapat már körvonalazódik. Ez figyelmeztető jel lehet a republikánusok számára, hogy nem halogathatnak tovább – hívta fel a figyelmet cikkében a The Washington Post.


A formálódó újraválasztási csapat központja Chicago, ahol nemrég választották polgármesterré az érdes stílusáról ismert korábbi kabinetfőnököt, Rahm Emmanuelt. Irányítója pedig Jim Messina, kampányigazgató lesz, aki nemrég távozott a kabinetfőnök-helyettesi pozícióból, ugyancsak központi szerepet tölt be majd David Axelrod, korábbi elnöki tanácsadó is, csakúgy, mint a 2008-as választások során.  

Az elmúlt hetekben-hónapokban sorra távoztak az adminisztráció tagjai, amely egyaránt szolgálja a második elnöki félidővel és annak új törvényhozási programjával kapcsolatos eltérő kommunikációs célokat, valamint a választásokra történő felkészülést. Az új washingtoni csapat erős emberei Bill Daley, kabinetfőnök, David Plouffe, a 2008-as kampány igazgatója, jelenleg elnöki tanácsadó, valamint Joe Biden alelnök. 

MInden jel arra mutat, hogy Obama csapata megértette azt az óriási kihívást, amelyet a választás jelent majd és megkezdték a felkészülést gőzerővel. 

Ami a kampánygépezet pénzügyi részét illeti, egyes hírek szerint 2012-ben kampányának költségvetése  elérheti a hihetetlennek tűnő egy milliárd dollárt is, míg 2008-ban még csak 750 milliót költöttek. 

Perényi Krisztián

Friss hírek