Folytatódik a Gazprom-vezér uralkodása

Alekszej Miller, az orosz Gazprom vezetőjének a szerződése idén májusban jár le. Oroszország elsőszámú topmenedzserének azonban aligha lenne kihívója a gázszektorban.

Alekszej Millert 2001-ben nevezte ki az akkor elnöki tisztséget betöltő Vlagyimir Putyin a Gazprom vezérigazgatójává. A távozó Rem Vjahirev gúnyosan jegyezte meg, hogy a gázszektorban tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező Miller „egy hónap múlva felakasztja magát”. 

A jóslat nem vált be. Miller sikeresen folytatta „gázháborúit” Ukrajnával és Fehéroroszországgal szemben, az ottani gázárak mára jóval közelebb állnak a világpiac realitásaihoz mint a Jelcin-éra alatt. Miller mindeközben törekedett arra is, hogy megakadályozza az európai gázvezeték, a Nabucco-projekt megvalósulását: egyrészt hosszú távú koncessziós szerződések megkötésével a türkmén és azeri oldallal, másrészt a Déli és Északi Áramlat terveinek kidolgozásával és az európai szövetségesek meggyőzősével. Ma mind a két orosz kezdeményezést életképesebbnek tartják mint a Nabucco-projektet. Az időközben állami többségtulajdonba (2005 decemberében) visszakerült vállalat nyereségessége 2001-2009 között hatvankilencszeresére növekedett.

A Gazprom mára a gazdaság számos területén képviselteti magát: 2001-ben döntő részesedést szereztek az NTV országos csatornában, az Izvesztija országos napilapban, 2004-ben az Atomsztrojexportban és még egy saját gyorsétterem-hálózat kiépítésébe is belekezdtek. Természetesen az energiaszektorban sem tétlenkedett a Gazprom-csoport: a 2005-ben megvásárolt Szibnyefty ma Gazprom Nefty és a TNK-BP orosz olajvállalattal is többször hírbe hozták. Nem csoda, hogy a becslések szerint az orosz állam GDP-jének mintegy 10%-át biztosító Gazprom-csoport a „legvágyottabb munkahely” ma Oroszországban. 

Miller szerződése 2011. május 31-én jár le. A Vedomosztyi orosz lap információi szerint azonban néhány hét múlva, március 22-én, a Gazprom vezetőinek ülésén további öt évvel meghosszabbítják majd a topmenedzser szerződését. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin miniszterelnök szóvivője megerősítette a hírt – ugyanakkor a szerződés időtartamára nem tért ki. Miller vezetői helyzetben tartása az egymástól szétválaszthatatlan gazdasági-politikai elit érdekeit fejezi ki, akiknek érdekében áll a jelenlegi helyzet konzerválása. A East European Gas Service egyik elemzője, Mihail Korcsemikin szerint, a „Gazprom ma 100 százalékig a Putyin és köre befolyása alatt áll, és ezen egyetlen menedzser sem tudna változtatni”. De kinek is állna ez érdekében? 

Molnár Gergely

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »