Később mehetnének nyugdíjba az egyenruhások

Valószínűleg később mehetnek csak nyugdíjba a rendőrök, a katonák és más biztonsági testületek tagjai. Daniel Lipšic szlovák belügyminiszter megemelné a kedvezményes nyugdíjazás korhatárát.

Jelenleg elég 15 év szolgálat a korkedvezményes nyugdíjazáshoz, egy rendőr tehát ideális esetben 33 éves korában nyugdíjba mehet. Az új szabályozás szerint ez az idő öt évvel emelkedne. Az új szabályok a Hospodárske Noviny információi szerint csak az új alkalmazottakra lesznek érvényesek.

Az állam becslései szerint az intézkedés 70 millió eurós megtakarítást eredményezhet évente, az új szabályok jövő júliustól léphetnek érvénybe. „Ez értelmes lépés. A testületek tagjainak előnyei még a szocialista idők csökevényei“ – mondta Peter Goliáš, az INEKO elemzője.

Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter katasztrófának nevezte a javaslatot. Szerinte a rendőrség nagyon sok jó tagját veszítheti el, mivel az új emberek inkább más pályát választanak a kisebb szociális előnyök miatt. Nem hiszi azt sem, hogy ez az intézkedés megtakarítást hozna. „A rendszerrel nem takarítanak meg semmit, ezt a pénzt másra nem lehet használni, csak szociális bebiztosításra és nyugdíjakra“ – figyelmeztetett.

A koalíciós képviselők ellenben üdvözlik a lépést, ám kiegészítenék a javaslatot. „A hivatalnokoknak kisebb előnyt kellene élvezniük azoknál, akik az utcán teszik kockára a bőrüket“ – jegyezte meg Jozef Kollár, az SaS frakcióvezetője. Lipšic javaslata ugyanis nem tartalmaz ilyen kitételt.

A minisztérium a nagy összegű végkielégítéseket is megkurtítaná. Jelenleg elég öt évet ledolgozni, és ha az alkalmazott létszám felettivé válik, három és fél hónap bérével megegyező összegű lelépőt kap. Az új szabályok szerint csupán tíz év után, s csak két hónapos végkielégítést kapnának a távozók.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek