Az LMP ragaszkodik a Magyar Koalíció Pártjához

Azt, hogy az MKP nem veheti ki részét a vegyes bizottságok munkájából, Berényi a Híd kormánypárt politikai harca részének tekinti.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) azt szeretné, ha képviselete lenne azokban a munkacsoportokban, melyeket az 1995-ben megkötött szlovák-magyar államközi szerződés alapján hoztak létre. Az MKP-nak ezt az igyekezetét mától támogatja a magyar ellenzéki LMP (Lehet Más a Politika) is.

„Tizenhárom munkacsoport van, melyek közül főleg a kisebbségekkel foglalkozó csoportok munkájában szeretnénk részt vállalni. Az ideális jelöltek a párt tavaly megválasztott polgármesterei lennének, de sajnos, ezt számunkra nem tették lehetővé. Igaz, hogy van ezekben a csoportokban négy magyar nemzetiségű személy, de mind a kormánypártból van“ –  mondta a SITA hírügynökségnek Berényi József, az MKP elnöke azt követően, hogy találkozott az LMP két Pozsonyban tartózkodó képviselőjével, Schiffer András frakcióvezetővel és Dorosz Dávid országgyűlési honatyával.

Berényi a mellőzést a Híd politikai harca részének minősíti. „Nem kaptunk helyet a bizottságokban, pedig ha összehasonlítjuk a két pártnak a helyhatósági választásokon elért eredményeit, az önkormányzati képviselőink és polgármestereink révén igenis tekintélyes a befolyásunk, így ott lenne a helyünk“, tette hozzá. Megtámogatta az MKP kifogásait Dorosz Dávid is. Hangsúlyozta, hogy „pártunk ragaszkodni fog az MKP részvételéhez a vegyes bizottságok munkájában“.

Schiffer szerint az LMP partneri kapcsolatokra törekszik minden határon túli magyar párttal. Hangsúlyozta, számukra kellemetlen Budapestnek az az igyekezete, hogy megszabja a külföldön élő magyarok politikai irányvételét. Kifejtette azt is, hogy az LMP elítéli a kettős állampolgárság és az anyanyelv használata miatti szankciókat. Fel akarja erre hívni a figyelmet az Európai Parlamentben is. „Elfogadhatatlan, hogy a 21. században az Európai Unióban büntessék az anyanyelv használatát“, jelentette ki Schiffer.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »