Pozsonyban lesz „Menetelés a nemzetért”

Szombaton Pozsonyban emlékezik a második világháborús szlovák állam megalakulására a Szlovák Testvériség, illetve a szervezet szimpatizánsai. Pozsony-Óváros önkormányzata engedélyezte a „Menetelés a nemzetért“ elnevezésű akciót.

A felvonulással egybekötött megemlékezés a Szlovák Testvériség honlapja szerint szombat délután 2 órától kezdődik az elnöki palota előtti Hodža téren, innen a résztvevők a Szent Márton temetőbe vonulnak. A legenda szerint a közelmúltig itt voltak eltemetve a szlovák bábállam egykori elnökének, Jozef Tisónak a földi maradványai.

A szombati akciót Mária Sýkorová jelentette be. Egy ilyen nevű személy jelöltette magát 2010-ben Ligetfalu polgármesteri tisztségébe a Néppárt – Mi Szlovákiánk párt színeiben. A párt elnöke Marián Kotleba, aki korábban a Szlovák Testvériség vezére, alapítója volt.

A történelem első szlovák államalakulata 1939. március 14-én jött létre. Az állam függetlensége azonban erősen korlátozott volt a hitleri Harmadik Birodalommal kötött szerződés értelmében. Néhány éves fennállása alatt az állam több tízezer saját polgárát, főként zsidókat deportált koncetrációs táborokba, ahol nagy többségük életét vesztette.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »