A szlovákok többsége elégedett az euróval

Szlovákia lakossága két év távlatából is pozitív lépésnek tartja az euró bevezetését. A Focus februári, reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 63 százaléka nyilatkozott így.

Kifejezetten pozitív lépésként értékeli a megkérdezettek 21, inkább pozitívnak 42%. Az euró bevezetését negatív lépésnek tartja a megkérdezettek 42 százaléka. 3% nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az euró bevezetésével kapcsolatos 2009-es felméréshez képest 12 százalékponttal csökkent a pozitív válaszok aránya. Az euró bevezetését elsősorban a fiatalabb generációk képviselői és a magasabb végzettségűek üdvözlik, többségük SaS, SDKÚ-DS vagy KDH-választó. Az 55 évnél idősebbek, nyugdíjasok és alapfokú végzettségűek között van több olyan, aki negatívan értékeli a közös európai valuta bevezetését Szlovákiában. A legtöbb negatív válasz a nagyszombati kerületből érkezett.

Szlovákia 2009. január 1-én vezette be az eurót, így az eurozóna 16. tagállama lett. 2011. január 1-én Észtország csatlakozott az euróövezethez.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »