Még több oroszt akarna az orosz elnök

Alekszandr Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes az oroszországi régiók gyűlésén a nemzeti egészség programról tartott értékelő beszédében felhívta a figyelemet arra a kiemelkedő eredményre, miszerint a népességfogyás az elmúlt öt év alatt három és félszeresére csökkent Oroszországban. A nemzeti program három fő elemből áll, ezek az egészség, az oktatás és a lakhatási körülmények javítása.

Az egészségügyben hatalmas javulás figyelhető meg az elmúlt öt év alatt. A születési arány 23 százalékra emelkedett, ezzel egyidejűleg pedig a halálozási arány 11,2 százalékra csökkent. Továbbá a várható élettartam 3 évvel nőtt 69 évre. Ehhez hozzátehetjük, hogy csökkent az anyahalandóság, valamint a csecsemőhalndóság egyaránt. Tatjana Golikova, egészségügyi és szociális miniszter azonban rámutatott a hiányosságokra is, amiken továbbra is dolgoznak. Kiemelten fontos a vidékiek helyzet, ahol az egészségügyi ellátás színvonala sokkal alacsonyabb, mint a nagyobb városokban.

Országszerte rengeteg programot szerveztek az egészség propagálására 2008 óta, sőt a  tavalyi évtől kezdve elkezdődött egy rák ellenes projekt is a nagyközönség számára. Továbbá a program eredményeként csökkent a közüti balesetekben megsebesültek, valamint a szívbetegségekben szenvedők száma is. A rákos megbetegedések tekintetében egyelőre csak korlátozott előrelépés figyelhető meg. Az alkoholfogyasztás 4,5 százalékkal a dohányzás pedig 7,6 százalékkal csökkent, ami szintén nagyon komoly eredménye a programnak.

A legfrissebb adatok szerint Oroszországnak 141,9 millió lakosa van, a kormány elképzelései szerint 2016-ra már növekedés is várható és addigra mintegy 142-143 millió lakosa lesz az országnak, a várható élettartam pedig 70 évre nő. Erre az állam 1,3 ezer milliárd rubelt kíván áldozni az említett periódusban.

Az oktatásban is javuló tendenciák figelhetőek meg. Egyre kevesebb a bukott tanuló, csökken az iskolákban elkövetett bűncselekmények száma. Ez betudható többek között a tanárok fizetésének növelésének, valamint annak, hogy egyre több diák jut különböző állami pénzjutalmakhoz versenyeken elért teljesítményeiért. Továbbá javultak a mozgáskorlátozott diákok tanulási lehetőségei, Zsukov szerint 2012-re minden mozgáskorlátozott gyerek számára elérhető lesz az iskolai oktatás.

A lakásépítés területén is komoly előrelépés volt tetten érhető. 58,1 millió négyzetméternyi lakást építettek 2010-ben, ez 32,4 százalékos előrelépés 2006-hoz képest. Lakásvásárlásra 379 milliárd rubel áll rendelkezésre, ami két és félszer több mint 2009-ben. Ezen kívül 36 millió ember kapott lakást korábbi lakhatatlan lskóhelye helyett.

Rózsa József

Friss hírek