Hatalmas vitát robbanthat ki az űrbaktérium

Nem vagyunk egyedül, és bizonyítékunk is van rá – állítja a NASA egyik vezető asztrobiológusa, aki földön kívüli élet nyomaira vélt bukkanni egy ritka szénmeteoritban.

Lehetséges bizonyítékokat talált a földön kívüli élet létezése mellett a NASA Marshall Kutatóközpontjának egyik asztrobiológusa. Dr. Richard B. Hoover a bolygónkon egyik legritkábban előforduló meteoritkőfajtában, az úgynevezett CI1 típusú szenes kondritban (a Földön összesen kilenc ilyen található) bukkant, feltételezhetően idegen eredetű baktériumok fosszíliáira. Dr. Hoover tíz éve kutat meteoritokban az élet nyomai után, izgalmas felfedezését a hétvégén közölte az amerikai Journal of Cosmology tudományos weboldala.

A kutató a felfedezését úgy értékelte a FOX News-nak, mint annak tanúságát, hogy „az élet sokkal általánosabb jelenség annál, semhogy előfordulása szigorúan csak a Föld-bolygóra lenne korlátozva.” A mikroorganizmusoknak tetsző mintákra Hoover a meteoritok széthasítása után elektronmikroszkóp segítségével akadt rá, a fosszíliák alakja meglepő módon emlékeztet a Földön is honos baktériumokéra. Amennyiben a kutatási eredmények helytállóak, a felfedezés átformálhatja a földi élet származásáról alkotott eddigi ötleteinket.

„A tudománytörténetben még soha egyetlen felfedezés sem ment keresztül ilyen alapos ellenőrzésen, és még soha, egyetlen esetben sem volt a tudományos közösség számára lehetővé téve, hogy még a hivatalos publikálása előtt vessen kritikai vizsgálat alá egy fontos kutatási anyagot” – állítja Dr. Rudy Schild kutató, a Journal of Cosmology főszerkesztője.

Hoover a kutatási anyagot a teljes terjedelmében elérhetővé tette a tudományos közösség számára, a szkeptikus kollégák kommentjei közvetlenül Hoover bizonyítékai mellett lesznek olvashatóak az interneten. A kritikára nem kellett sokat várni, a szakterület elismert tekintélye, Paul Zachary Myers egy tudományos blogon állítja, hogy az egész ügy csupán egy újabb FOX hoax, a tanulmányt közlő weboldal pedig olyan „hóbortos” kutatók gyűjtőhelye, akik tényleg elhiszik, hogy az élet egyszer meteoritok formájában záporozott a földre.

Tatai Gábor

Friss hírek