Litvánia bíróságra küldené a Gazpromot

Litvániának egész egyszerűen elege lett az orosz Gazprommal folytatott macska-egér játékból, az orosz cég monopóliumának megdöntésére tett litván kísérletek pedig egyenlőre csak még nagyobb bonyodalmat okoznak. A balti állam azonban nem tágít, nem hajlandó másfélszer annyit fizetni mint régiós szomszédjai, így ha az orosz vállalat nem farag az ajánlott árakból, a litván kormány feljelenti a céget.

Litvánia energiaügyi minisztere, Arvydas Sekmokas csütörtökön ultimátumot intézett az orosz gázóriás felé. Eszerint Litvánia bíróságon fogja feljelenteni a Gazpromot, ha az nem tesz méltányosabb árajánlatot az országnak. Az árak újragondolására hatvan napot adtak a cégnek. Vilnius nemrég már bepanaszolta az orosz gázvállalatot Brüsszelben, miután világossá vált, hogy a térségben Litvániának sokkal magasabb árat kell fizetnie mint akár Lettországnak vagy Észtországnak. Belarusznál pedig egyenesen ötven százalékkal kapnák drágábban a gázt.

„Amennyiben a Gazprom megtagadja a viszályok rendezésére irányuló szándékunkat és nem ajánl elfogadható árat a földgázért, akkor az Energiaügyi Minisztérium elhatározása szerint a vitát nemzetközi döntőbíráskodás elé fogjuk vinni”- nyilatkozta az energiaügyi miniszter. A miniszter szerint a cég a magas árakkal megsértette a két állam között korábban létrejött privatizációs megállapodást, amelynek értelmében a Gazprom- Litvánia egyetlen gázszállítója- igen jelentős mértékű részesedést szerzett a litván Lietuvos Dujos energiavállalatból. E 2004-es szerződés szerint a Gazprom 37,1 az német E.On Ruhrgas 38,9 míg a litván kormány 17,7 százalékos arányban birtokolja a vállalatot.

Az orosz gázóriás azóta terheli magasabb árakkal a balti államot, mióta az lépéseket tett a Gazprom Litvániában létrejött piaci monopóliumának megtörésére. Ugyanis az Európai Unió harmadik energiapiaci szabályzói csomagjának értelmében a kormány kettészedte a Lietuvos Dujost. A szétválasztás értelmében egy gázszállító és egy gázkereskedő részre osztották fel a céget, természetesen úgy, hogy a gázszállítói oldalon a Gazprom maradt egyedül,míg a gázkereskedői rész pedig a litván kormány tulajdonosi irányítása alá került. Ez természetesen kiváltotta az orosz gázóriás ellenszenvét, aki úgy véli, Litvánia az új európai elvekre hivatkozva próbálkozik a Lietuvos Dujos államosításával.

A litván kormány azonban nem tűr tovább. A miniszter felszólította az orosz céget a jóhiszemű lépések megtételére és a vitás kérdések megoldásának szorgalmazására, hiszen ebben az esetben ők is eltekintetnének a hivatalos tárgyalásoktól, árulta el Litvánia energiaügyi minisztere.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek