Kirúgták a Nobel-díjas közgazdászt

Eltávolították a mikrohitelek atyját, Muhammad Junuszt az általa alapított Gramín Bank éléről. A bangladesi központi bank azzal indokolta Junusz kirúgását, hogy a közgazdász betöltötte a dél-ázsiai országban előírt 60 éves nyugdíjkorhatárt, valamint 1999-es kinevezésekor nem kapta meg a szabályok által előírt jegybanki beleegyezést. A Gramín Bank kétségbe vonja a vádakat, a szervezet a BBC-nek arról számolt be, hogy jogi lépéseket fog tenni az üggyel kapcsolatban, miközben a 70 éves közgazdász hivatalban marad.

Junusz 2007-ben került összetűzésbe Sheikh Hasina miniszterelnökkel, amikor új politikai párt alapítását tűzte ki célul. A kormánynak 25% részesedése van a Gramín Bankban, és az elmúlt hónapokban komoly lépéseket tettek az ügyvezető igazgató elmozdítására. Vizsgálat alá vették a bankot, Junuszt becsületsértéssel vádolták, legutóbb pedig a részben általa finanszírozott, szegényeknek szánt joghurttal kapcsolatban merültek fel problémák. A BBC tudósítása szerint nagy valószínűséggel bíróság elé kerül Junusz eltávolításának ügye.

A Nobel-díjas közgazdász szegénységcsökkentő programjairól vált híressé. A Gramín Bank mikrohiteleket biztosít szegény, fedezettel nem rendelkező emberek számára, hogy segítse ügyfeleit hitelképessé válni, és hogy esélyt teremtsen számukra a pénzügyi önellátásra. Junusz 2006-ban béke Nobel-díjat, valamint korábban számos más nemzetközi elismerést kapott tevékenységéért.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek