Teapárt: pizzamágnás lehet Obama utódja

A tavaly november óta újból republikánus többséggel dolgozó kongresszus túlságosan bátortalan, amikor a kiadáscsökkentésről van szó; az esetleges kormányleállás réme miatt a győzelemre segített párt vezetői túlságosan megalkuvók Obama elnökkel a költségvetési kérdésekben; a republikánus párt kongresszusi küldöttei nem állnak ki kellő határozottsággal az államadósság visszaszorítása mellett – hangzottak el a legfontosabb kritikák a Teapárt hétvégi nagygyűlésén az arizonai Phoenixben.

A mozgalom – amelynek a republikánusok a félidős választásokon elért sikerek miatt különösen is sokat köszönhetnek – csalódott az ellenzéki pártban: „A százmilliárd dolláros költségvetési megszorítás volt az első, amit ígértek. Láttunk ebből valamit? Nem. De hallottunk kifogásokat.” – idézi az amerikai MSNBC Donna Woodrumot, a gyűlés egyik főszervezőjét. Amennyiben az elégedetlenség tartósnak ígérkezik, a republikánusok 2012-ben Amerika egyik leggyorsabban bővülő libertariánus közössége nélkül szállnak ringbe.

A csaknem kétezer főt számláló phoenixi találkozón egy meglepő közvélemény-kutatási eredmény is született: Ha a megjelent aktivistákon múlna, az Egyesült Államok következő elnöke – a várakozásokkal ellentétben – nem az egykori alaszkai kormányzónő, Sarah Palin lenne, hanem a konzervatív Herman Cain, showman, Amerika egyik legnépszerűbb pizzérialáncának volt vezérigazgatója. Cainre a megkérdezett 1600 ember 22 százaléka adta a voksát, míg az összesítésben negyedik helyen végzett Palin alig 10 százalékot szerzett.

Tatai Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »