Két csúcstalálkozó lesz egy nap alatt Brüsszelben

Két csúcstalálkozót is tartanak március 11-én Brüsszelben. Egy rendkívüli EU-csúcsot a líbiai helyzetről és az EU reakciójáról, utána pedig az euróövezet vezetői ülnek össze, hogy a gazdasági reformokról értekezzenek.

Március 11-re rendkívüli EU-csúcsot hívott össze kedden Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, azt követően, hogy Franciaország, Spanyolország és Olaszország ilyen igényt jelzett az észak-afrikai helyzet megvitatására. Ezzel egy nap leforgása alatt két csúcstalálkozót is tartanak Brüsszelben: előbb az EU27-ek gyűlnek össze, majd délután az euróövezet 17 tagállamának vezetői következnek, hogy a magasabb szintre helyezendő gazdaságpolitikai koordinációról egyeztessenek.

Az 27-ek állam- és kormányfői megvitatják Cathetine Ashton és a Bizottság jelentését az uniós eszközök új helyzethez történő gyors hozzáigazításáról és a kül- és biztonságpolitikai főképviselő másik beszámolóját a politikai átmenet és átalakulás támogatásáról a régióban. Van Rompuy keddi nyilatkozatában leszögezte, hogy az említett jelentések és más különböző szinteken elhangzott korábbi kezdeményezések alapján javaslatokat terjeszt az Európai Tanács elé arról, hogy az EU milyen stratégiai irányvonalat vigyen a líbiai és a déli szomszédságban zajló események kapcsán.

Az eurózóna-csúcs fő témája az a Van Rompuy és José Manuel Barroso bizottsági elnök által előterjesztendő javaslat lesz, ami a február 4-i csúcson bedobott német-francia elképzelésre kíván választ adni egy versenyképességi paktumról. A sajtóhírek szerint a német és francia kezdeményezés számos elemét átvevő javaslatot hétfői ülésükön már megvitatták az euróövezet tagállamainak magas rangú tisztviselői, a „serpák”.

Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa keddi sajtóértekezletén egy kérdésre válaszolva pontosította a Bizottság viszonyát a paktumhoz. Rehn leszögezte, hogy a paktum prioritásai összhangban vannak az Európai Bizottság elképzeléseivel és korábbi javaslataival is, amelyek a fiskális konszolidáció mellett a termelékenység javítását célozzák. A biztos külön is kiemelt néhány elemet, így azt, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz igazítsák és rendezett állapotokat teremtsenek a bankszektorban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a paktumnak nyitva kell állnia valamennyi EU-tagállam előtt és összhangban kell lennie az egységes piaccal.

Rehn szerint ahhoz, hogy az új kötelezettségvállalások hatékonyak és hitelesek legyenek, a magasabb szintre emelt koordinációt az EU-szerződés talaján álló új gazdasági kormányzási rendszerhez kell horgonyozni, hiszen csak ez biztosítja a kormányok által tett vállalások betartását és azt, hogy ne ismétlődjön meg a Lisszaboni Stratégia kudarca. A politikus úgy vélte, hogy az új megerősített gazdasági kormányzás sikerének a kulcsa a teljesítés, „konkrét eredményeket kell felmutatni”.

Rehn a bérek indexálásának kérdésére is kitért, ami ugyancsak szerepelt a német-francia kezdeményezésben. A biztos prioritásnak nevezte a bérek alakulásának figyelemmel kísérését is, és úgy vélte, hogy a bérek alakulásának a termelékenység alakulását kell tükrözniük. „a legtöbb országban a bérek indexálása magasabb inflációhoz vezet, ami káros a gazdaság versenyképességére” – jelentette ki a politikus. Rehn szerint megbízható koncepciót kell kitalálni annak biztosítására, hogy a bérek növekedése összhangban legyen a termelékenység javulásával. Egyúttal hozzátette, hogy a belga bérindexálás gyakorlatát jobban megismerve egyáltalán nem tartja idejétmúlt módszernek. Köztudott, hogy Belgium az egyik tagország, amely ellenzi a bérek indexálásának megszüntetését.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »