Grúzia és Japán összefog Oroszország ellen?

Az Abháziáért és Dél-Oszétiáért, illetve a Kuril-szigetekért folyó területi vitákban igen kevés közös vonás figyelhető meg. Ami egyértelmű, az az, hogy Oroszország mindkét esetben fontos szerepet játszott a területek fennálló státusának kialakulásában, jelenleg pedig megkerülhetetlen lenne annak megváltoztatásában. Grúzia ezt a közös vonást felhasználva igyekszik meggyőzni Japánt, hogy működjenek együtt az orosz befolyás ellen. Vajon Japán beadja a derekát?

A grúz parlament hivatalos web oldala szerint február 17-én komoly egyeztetések folytak a kérdésben Sota Malaskia, a grúz területi ügyekért felelős bizottság elnöke és Maszajosi Kamohara japán nagykövet között. Malaskia a megbeszélésen kifejtette a grúz álláspontot az „orosz megszállóval” és a megszállt területekkel kapcsolatban, valamint bemutatta a rendezéshez kapcsolódó dokumentumokat. A japán nagykövet grúz források szerint nagy érdeklődést mutatott a téma iránt, és támogatási szándékát fejezte ki.

Grúz tervek szerint a megbeszélés eredményeképpen hamarosan a grúz és japán parlament elé kerülhet a „megszállt” területek kérdésében alkotott közös álláspont, az elfogadott határozatokról pedig az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa véleményét is kikérnék. Malaskia úgy véli, hogy Japánnal közös fellépése megnövelné a határozatok jelentőségét.

Tbiliszi tehát készen áll arra, hogy Abházia és Dél-Oszétia orosz megszállásának elítéléséért cserébe támogassa Japán területi igényeit a Kuril-szigeteken. A két területet a 2008-as grúz-orosz háborúban elveszítő Grúzia azonban nem egyértelműen pozitív szövetséges a nemzetközi politika alakító nagyhatalmai előtt. Bár az Amerikai Egyesült Államok egyértelműen elítéli az orosz megszállást, és Grúzia NATO-tagsága is napirenden van, a grúz-orosz játszma, az agresszor kérdése és a humanitárius intervenció megítélése változó a nemzetközi közösségen belül, Tbiliszi NATO-csatlakozása pedig szintén vita tárgyát képezi. Kérdés, hogy Japánnak érdekében áll-e az együttműködés egy katonailag meggyengült, a nemzetközi közösségben vitatott helyzetű Grúziával.

Japán mindeddig nem nyilatkozott hivatalosan a kérdésben. Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szakértője, Dmitrij Kozirev szerint az egész történetnek semmiféle alapja nincs, csupán Malaskia találta ki, hogy országának érdekében meglovagolja a Kuril-szigetek körül fellángoló vitát. Kozirev hangsúlyozza, hogy a japán nagykövet véleménye nem hangzott el a nyilvánosság előtt, és hogy Japán egyébként sem társulna egy „nemzetközileg kívülállóvá vált” állammal, mint amilyen Grúzia a 2008-as háború óta.

A kuril-szigeteki kérdést tovább árnyalja, hogy az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége a múlt héten nagy meglepetést kiváltó bejelentést tett. Ebben hangsúlyozta, hogy elismeri Japán szuverenitását a déli Kuril-szigetek felett, és reméli, hogy a vitás felek békés és kölcsönösen elfogadható megoldást találnak majd a problémára. Az USA támogatása a közeljövőben újabb orosz reakciókat provokálhat ki a kérdésben.

Szálkai Kinga

Friss hírek