Zöld utat kapott a termoelektromos erőmű

Az Atacamai Környezet-értékelő Bizottság jóváhagyta a 400 millió amerikai dollár összköltségű, 2100 megawatt erejű szénerőmű építési projektet Chilében.

A lehetséges környezeti károkat értékelő Bizottság több, mint két órán át tárgyalt a tervek végső elfogadásáról, az ülésre 11 szakértőt is meghívtak, akik értékelték az építéssel kapcsolatos terveket. A kezdeményezés hosszú utat tett meg a benyújtástól az elfogadásig, két éven át környezetjogi problémák kiküszöbölésén volt a legfőbb hangsúly, írja a La Tercera.

Vannak, akik nem értenek egyet a szénerőmű építési projekttel, Samuel Leiva, a Greenpeace  chilei kampány koordinátora szerint Chilének nincs szüksége az erőműre. „Kétség sem férhet hozzá, hogy a technikai és politikai álláspontok nem az ország szükségleteit szolgálják”, és hozzátette, hogy „nem azt mondják, hogy nem fognak szennyezni, hanem azt, hogy az erőmű esetleges környezetre gyakorolt negatív hatásait majd a törvény szabályozza”.

Felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy márciusban szerveznek egy tüntetést a szénenergia elutasítása mellett, és szeretnék, ha minél többen részt vennének rajta, továbbá világosan szeretnék látni a Kormány energiapolitikára vonatkozó jövőbeni terveit is. 

Az erőművet a Punta de Choros térségben építik majd, 80 kilométerre az észak-chilei Copiapó várostól, az atacamai térségben. 

Sándor Nóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »