Egyezkedne a tengerpartról a bolíviai lakosság

Bolívia képes lenne akár területeket is átengedni Chilének a tengeri kijáróért cserébe.

A Bolívia és Chile közötti, hosszú hónapok óta tartó határvitával kapcsolatban immár a bolíviai lakosság is állást foglal. A dél-amerikai országok közül Bolívia és Paraguay nem rendelkezik tengeri határral, előbbi azonban – mint ahogy arról már beszámoltunk – mindent megtesz a helyzet megváltoztatásának érdekében.

A La Paz-i Siete újság közreadott egy felmérést, melyet a hónap elején a Mercados y Muestras nevű cég készített a bolíviai lakosság körében. 800 kérdőívet küldtek szét az ország négy legnagyobb városába, Santa Cruzba, La Paz-ba, El Alto-ba és Cochabambába, írja a La Tercera.

A felmérés szerint az állampolgárok 45%-a hajlandó lenne akár területeket is átengedni a szomszédos Chilének, ha cserébe az országnak lenne tengerpartja. A lakosság 49%-a azonban elutasítja ezt az alternatívát.

Elemzők szerint megfigyelhető, hogy a cserét támogatók főleg a fiatalok: a 45%-os támogatottsági arány több, mint fele (53%) a 18-30 év között korosztályból került ki. A kérdést elutasítók 61%-a a 45-57 év közötti korcsoportot képviseli.

Sándor Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »