Változás a libanoni keresztény egyház élén

 Lemondott a libanoni társadalom egyik legrégebbi hagyományokkal és politikai tekintéllyel rendelkező közösségének, a maronita egyháznak a vezetője, Naszrallah Sfeir pátriárka. A vallási vezető XVI. Benedek pápánál tett látogatása alatt nyújtotta be hivatalos lemondását, melyet a katolikus egyházfő el is fogadott. „Elfogadom a döntését…és biztos vagyok benne, hogy mindig a maronita egyházzal marad imáiban és tetteiben.” — fogalmazott a Szentatya. Libanoni források természetesen szinte a bejelentést követően arról kezdtek találgatni, hogy Sfeir visszavonulása mögött politikai okok, elsősorban a jelenlegi bejrúti kormánynélküliség és politikai krízis állnak.

Sfeir szerint „mindenkinek jogában áll azt mondani, amit szeretne, de a valódi ok az volt, hogy elértem a 90 éves kort.” A lemondott egyházi vezető a jelenlegi libanoni politikai helyzetről a következőket mondta: „A legnagyobb veszély, ami a libanoniakat fenyegeti a széthúzás. Ugyanakkor a libanoni helyzet még mindig jobb, mint ami néhány szomszédos országban tapasztalható.”

Sfeir igen nagy politikai befolyással bírt pályafutása alatt, amely befolyás egy részét a legtöbb beszámoló szerint továbbra is meg tudja őrizni. Ez pedig azért lehet fontos, mert a kormányalakításra felkért és az új kormánynévsort éppen javában összeállítani próbáló Nadzsib Mikati munkáját nagyban megkönnyítheti a nagy tekintéllyel rendelkező vallási méltóságok — így Sfeir — esetleges támogatása is.

Lesták Tamás

Friss hírek