Magyar-szlovák: Jó ürügyek a nacionalizmus igazolására

A SME című szlovák napilap szerint Budapestnek és Pozsonynak is jó ürügyet szolgáltatnak a másik fél lépései saját nacionalizmusuk igazolására.

Martonyi János magyar külügyminiszter a múlt héten megismételte Budapest álláspontját, miszerint Pozsonynak előbb meg kell változtatni saját állampolgársági törvényét, hogy megindulhassanak a kétoldalú tárgyalások. A kettős állampolgárságról szóló szlovák államközi szerződéstervezetet „elfogadhatatlannak és tárgyalhatatlannak“ nevezte – áll a Sme hétfői kommentárjában

Ezzel gyakorlatilag elismerte, csupán ürügy, hogy a szlovák kormánykoalíció képtelen megváltoztatni a rossz Fico-féle törvényt, és Budapest semmiféle értelmes szlovák javaslatról nem fog tárgyalni, függetlenül attól, hogy Pozsony mit tesz, vagy nem tesz – írja a szerző, Peter Morvay.

A szerződéstervezet ugyanis a magyar állampolgárság felvételének feltételeit egyetlen alapvető pontban változtatná meg: magyarországi állandó lakhelyhez kötné. Morvay szerint ez az európai szokásoknak megfelelő irány lenne.

Ezzel a változtatással azonban Orbán Fidesze elesne attól a lehetőségtől, hogy tömegesen verbuváljon új választókat, ezáltal tehát magyar részről kizárt a megegyezés. A hatalmon lévő magyarországi párt belpolitikai és hatalmi érdekei ezt nem engedik meg – véli a szerző.

„Ugyanez érvényes Szlovákiára is. Chmel kormányalelnöknek részben igaza van abban, hogy Orbán kettős állampolgársága megnehezíti a kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadását. Azonban csupán annyiban nehezíti meg, hogy erősíti a magyaroktól való félelmet Szlovákiában, a törvény ellenzőinek pedig kényelmes ürügyet szolgáltat“ – áll a kommentárban.

Morvay úgy látja, Szlovákiában akkor sem támogatnák az európai szokásoknak megfelelő változásokat a kisebbségi jogok terén, ha Orbán nem vadászna választókra a szomszédos államokban. „A kisebbségi jogok bővítését, illetve a Fico-féle törvény módosítását a szlovák pártok hatalmi és belpolitikai érdekei akadályozzák, beleértve a kormánypárti kereszténydemokratákat is.“

„A másik fél lépései, legyenek bármilyen rosszak, a Duna mindkét partján elsősorban jó ürügyként szolgál a saját nacionalizmusukra“ – zárul a Sme kommentárja.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek