Különleges kommandósnak hazudta magát a diákveterán

Csak idén már az ötödik háborús hős imposztor bukott le az Egyesült Államokban. Andrew Irvin Bryson ˝különleges kommandós˝ akcióval és drámával teli története még a Louisianai Veteránok Becsület Medálját is kiérdemelte.

A Lousianai Állami Egyetemen jelenleg sportmenedzsmentet hallgató diákveterán, Andrew Irvin Bryson megkapó története szerint, az ifjú 2003 és 2007 között a haditengerészet különleges kommandójának (Navy SEALs) tagjaként Afganisztánban szolgálta a hazáját. Egy alkalommal súlyos sebesülésének ellenére sikerült levágnia egy csapatnyi lázadót, akik Bryson három társával is végeztek, amikor váratlanul rohanták le az amerikai katonák táborát. A fiatalember hősiességét – saját bevallása szerint – az állam a rangos Bíbor Szív érdeméremmel és Harci Cselekmény szalagsávval jutalmazta. Bryson állítólagos érdemeit 2010 áprilisában a louisianai kormányzó, Bobby Jindal több száz veterán előtt külön szavakkal is éltette a Lousianai Veteránok Becsület Medáljainak átadási ünnepségén.

Brysonról először a lousianai diáktársai állították azt, hogy közönséges ˝faker˝, annak ellenére, hogy a fiatalember még egyetemi közösséget is alapított a hely diákveteránok számára. Bár a klub megmaradt, Brysontól már tavaly nyár végén elvették a tagságát. A nyilvános színvallás egészen a múlt hétig váratott magára, amikor a Navy Times haditengerészeti magazin egyik olvasója levélben kérte a szerkesztőségtől, hogy járjon utána a diák múltjának. „Meghamisítottam a történetemet, hogy a veteránoknak segítsek. A dolog egyik napról a másikra nőtte ki magát súlyos rémálommá” – nyilatkozta az őt lebuktató lapnak Bryson, aki azzal védekezett, hogy a hollywoodi történettel akarta felhívni a figyelmet az olyan veteránokra, akik az embert próbáló külföldi szolgálat után jelentkeznek főiskolára.

Az olyan különleges alakulatokban való szolgálat, mint amilyen a Navy SEAL, komoly társadalmi elismertséget jelent mind a katonának, mind a családjának, az itt szerzett kitüntetések számos előnnyel járnak a civil életben. 2005 óta az Egyesült Államokban szigorúan büntetett a katonai díszek és medálok jogosulatlan viselése, gyártása, vagy az azokkal való kereskedés, a Lopott Hősiesség Törvény (Stolen Valor Act) első 18 hónapjában csaknem 20 visszaélés került a bíróság figyelmébe. Bryson ugyan valóban a haditengerészetnél szolgált, Afganisztánban és Irakban is járt, de csak mint elektrotechnikus. Az egyik névtelenül nyilatkozó barátja szerint Bryson más bajtársak történeteiből rakta össze a magáét – írja a Navy Times. Egyelőre nem tudni, hogy a csalót bíróság elé fogják-e idézni.

Tatai Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »