Líbia: továbbra is kritikus a helyzet

Hatalma megtartása érdekében Kadhafi országa civil lakosai ellen is brutális katonai eszközökkel lépett fel, és beszéde alapján úgy tűnik, teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Az ENSZ az erőszak beszüntetését követeli, miközben a nemzetközi közösség kimenekíti az állampolgárait.

Annak ellenére, hogy a több mint egy hete tartó tüntetés-sorozat eredményeképpen Moammar Kadhafi, Líbia diktátora elvesztette politikai támogatóinak jelentős részét, illetve részben az országa keleti területei feletti kontrollt is, mai beszédében továbbra is azt hangsúlyozta, hogy nem hajlandó lemondani és elhagyni az országot. Elmondta azt is, hogy inkább mártírhalált hal, mintsem hogy átadja a hatalmat a felkelőknek. Az még nem tisztázott, hogy az egy órás beszéd élőben vagy felvételről volt-e látható.

Kadhafi felszólította a lakosságot, hogy működjenek együtt a vezetéssel vagy készüljenek fel a további határozott fellépésekre. Elszánt beszéde és összeterelt támogatói éljenzése ellenére a több mint 40 éve az országot irányító diktátor hatalma mégis gyengülni látszik. Helyi tudósítók elmondása szerint Kadhafi teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal.Líbia vezetője beszédében azt állította, hogy a tüntetőket külföldi ügynökök fertőzték meg drogokkal és alkohollal, így azok egyáltalán nem beszámíthatóak. Felszólította a társadalmat, hogy védjék meg az ország jó hírét és értékeit, illetve álljanak ki a diktatúráért, vonuljanak az utcára csoportosan és tüntessenek az ellenzéki törekvések ellen, hiszen szerinte a kormányellenes mozgalmak mindössze a lakosság egy 1%-át képviselik.

Helyi tudósítások alapján elmondható, hogy Kadhafi gyakorlatilag minden társadalmi csoport támogatását elvesztette az utóbbi napok véres eseményei nyomán. Líbiában a sajtó minden megnyilvánulását szigorúan cenzúrázzák a kormány tisztviselői, nagyon nehéz tehát  a megjelent cikkek valóságtartalmát ellenőrizni. Az azonban bizonyítottnak tűnik, hogy az olyan hagyományosan ellenzékinek mondható városokban, mint Bengázi vagy Al-Baida a kormányellenes erők megszerezték az ideiglenes hatalmat.

Civil ruhás férfiak járőröznek hétfő óta Líbia keleti részén, ahol az ellenzéki csoportok vezetői próbálnak viszonylagos rendet fenntartani. A demokratikus reformokat követelő tüntetők úgynevezett népi közösségeket alapítottak, hogy ezeken keresztül gyakorolják –  átmenetileg – a hatalmat az észak-afrikai állam keleti részén.

Hétfőn már úgy tűnt, hogy az élet elkezdhet valamennyire normalizálódni, a legtöbb üzlet nyitva tartott és az elektromosság is visszatért a legtöbb helyen. A mobiltelefonok használatát, illetve az internet-szolgáltatást azonban továbbra is erősen korlátozza a központi hatalom.

A líbiai hatóságok és a kormányellenes tüntetők véres összecsapásait követően külföldiek tízezrei próbálnak kijutni az észak-afrikai diktatúrából. Számos ország szervezetten menekíti állampolgárait, továbbá a nemzetközi olajtársaságok is evakuálják a polgárháború szélére sodródott országban tartózkodó személyzetüket.

Törökország hajókat küld Bengáziba, hogy a még Líbiában lévő állampolgárait kimenekítse, de az ország elhagyására szólította fel lakosait az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Olaszország, Kína és Banglades is. Legnagyobb számban, körülbelül másfél millióan egyiptomi polgárok tartózkodnak Kadhafi diktatúrájában, akiket kormányuk figyelmeztetett, hogy lehetőség szerint ne hagyják el lakásaikat és készüljenek fel hosszabb időre vízzel és élelemmel.

Az ENSZ is foglalkozott az eseményekkel. A BT ülése során felolvasták azt a nyilatkozatot, melyben követelik Tripolitól, hogy azonnali hatállyal szüntesse be emberiség elleni bűntetteit és hagyjon fel a változásokat sürgető békés tüntetők elleni véres leszámolással. Felszólították Líbiát, hogy biztosítsa az alapvető emberi jogokat, a szólás- és gyülekezés szabadságát, valamint vonja felelősségre azokat, akik részt vettek a civil lakosság elleni mészárlásokban. A szervezet humanitárius segítségnyújtásra szólította fel a nemzetközi közösséget. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hangsúlyozta, hogy a békés tüntetők elleni brutális fellépés, mely már több száz halálos áldozatot követelt, emberiség elleni bűntettnek minősül.

A BT először ült össze az arab világon végigvonuló, politikai és gazdasági változásokat sürgető tüntetés-hullám miatt. Erre azért volt szükség, mert az országot hosszú évtizedek óta irányító Kadhafi különös brutalitással torolta meg a kormányellenes tüntetések részvevőit. Többek között például zsoldos katonákat hívott Líbiába Közép-Afrikából, hogy leverjék az utcára vonult tömeget.

Lesti Laura

Friss hírek