Egekben a kávé ára

14 éves rekordot döntött a kávé ára Amerikában, hamarosan a fogyasztók pénztárcája is megérzi a változást.

A határidős ügyletek piacán a kávé ára megduplázódott tavaly, múlt csütörtökön 2,46 amerikai dollárért adtak egy fontot, amely az elmúlt 14 évben a legmagasabb ár. Hamarosan a vásárlók is megérzik majd a változást  – közölte a cnnmoney.com.

Szakértők szerint mindez nem csak az inflációnak tudható be, hanem bizonyos fajták iránti nagy keresletnek és az utóbbi évek kedvezőtlen időjárása miatti rossz termésnek is. Egyes üzletek és nemzetközi kávézóláncok, mint például 1971-ben Washingtonban alapított Starbucks már megemelték áraikat, a JM Smucks is tíz százalékos emelés mellett döntött.    

A jövőt tekintve további emelkedés jósolnak a várható gyenge termés (a termelők 10 százalékkal alacsonyabbat várnak, mint a legutóbbi) és a növekvő kereslet miatt, amely így különösen érintheti a kávéból jelentős importra szoruló Egyesült Államokat.  A kereslet különösen kiemelkedő még Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávé exportőre egyben, továbbá Indiában, valamint Kínában, ahol az elmúlt két évben a  fogyasztás növekedése körülbelül 40 százalékos volt.

Szakértők szerint az árfelhajtó hatással bír az a fogyasztói szokás is, hogy az emberek hajlandóak többet fizetni egy jobb minőségű feketéért.

Perényi Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »