Hazavágyik Azerbajdzsán száműzött elnöke

Azerbajdzsán egykori elnöke, Ajaz Mutalibov azt nyilatkozta a SalamNews hírügynökségnek, hogy azonnal visszatérne hazájába, ha ezt az ország jelenlegi vezetője és a hatóságok lehetővé tennék számára – tájékoztatott a Lenta.ru február 18-án, pénteken.

Mutalibov a Szovjetunió időszakában első titkárként vezette Azerbajdzsánt, majd a függetlenné válás után, az 1991-ben tartott első elnökválasztáson egyetlen indulóként elsöprő – 98,5 százalékos – győzelmet aratott. 

1992-ben az ország fegyveres konfliktusba került Örményországgal Hegyi-Karabah, az egykor Azerbajdzsánhoz tartozó többségben örmény lakta terület megtartásáért, és az ekkor történt hodzsali tragédia – ami azeriek tömeges lemészárlását jelentette – miatt az elnök lemondásra kényszerült, de pár hónappal később visszaszerezte a hatalmat, mivel a Legfelsőbb Tanács felülvizsgálta a szerepét és bizalmat szavazott neki. Megtartani azonban nem sikerült a pozícióját, néhány nap leforgása alatt az Azerbajdzsáni Népfront átvette az irányítást az országban, ezután Mutalibov Oroszországba menekült, máig Moszkvában él.

Azerbajdzsánban forradalmi szervezkedéssel vádolták meg. 2003-ban sikertelenül próbált elindulni hazájában az elnökválasztáson, mert a jelöltként való regisztrálását megtagadták. A politikától azonban nem vonult vissza teljesen, jelenleg az Azerbajdzsáni Szociáldemokrata Pártnak az egyik vezetője.

A volt elnök egy néhány nappal ezelőtt megjelent interjúban értékelte hazája helyzetét. Mutalibov kiemelte, hogy az ország a demokrácia útján halad, és méltatta az erős és jó külpolitikát folytató kormány tevékenységét. A tunéziai és egyiptomi zavargásokra utalva kifejtette, hogy nem hiszi, hogy Azerbajdzsánban is hasonló események következhetnek be.

Arany Anett

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »