Születésnapján emlékeztek Mátyásra a Kolozsvári magyarok

Mátyás király lovas szobra előtt, az igazságos uralkodó 568. születésnapján ökumenikus ima keretében és ünnepélyes koszorúzással tisztelegtek  tegnap Kolozsváron. A rendezvényen az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) politikusai, illetve a Kolozs megyei magyar civil szervezetek képviselői is részt vettek. A télies időjárás ellenére több száz kincses városi magyar érezte kötelességének, hogy idén is részt vegyen a megemlékezésen. A több mint 300 magyar részvételével tartott rendezvényen kiderült: a restaurált szoborcsoportot április 2-án avatják hivatalosan -írja a Krónika.

A történelmi egyházak püspökei nem fogadták el a szervezők meghívását, így az ünnepi istentiszteleten Takó István plébános a katolikus egyház, Kalit Eszter az evangélikus egyház, Rüsz Fogarasi Tibor lelkész az unitárius felekezet képviseletében mondott imát. Elsőként Kelemen Hunor kulturális miniszter helyezte el koszorúját a Mátyás-szobor talapzatán, őt a fent említett politikai szervezeteken kívül számos civil szervezet is követte. A megemlékezést a magyar himnusz eléneklésével zárta az ünneplő tömeg.

Délelőtt a kolozsvári Amaryllis Társaság, a Szent Mihály Nőszövetség és az EMNT Kolozs megyei szervezete galambröptetéssel, grafikai kiállítással és bábjátékkal ünnepelt. A 19. alkalommal megrendezett Kolozsvári Mátyás Napok rendezvénysorozat nyitónapjának leglátványosabb programpontja a Vivat Mathias! címmel délben lezajlott találkozó volt, melynek keretében számos kolozsvári galambtenyésztő közreműködésével 120 postagalamb szállt fel a kincses város főteréről az igazságos király tiszteletére.

Kelemen Hunor művelődési miniszter tegnap bejelentette, április 2-án avatják fel a felújított kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot. Az RMDSZ-es politikus elmondta, sajnálja, hogy a magyar kormány sem a január 22-i magyar kultúra napját, sem a február 23-i, Mátyás király születésnapját nem találta megfelelő időpontnak a Fadrusz-alkotás avatására, azonban meggyőződése, hogy április 2-án immár a magyar kormány is képviselteti magát az eseményen.

Macalik Arnold, az Amaryllis Társaság elnöke a Krónikának elmondta: hagyományteremtő céllal szervezték meg a látványos főtéri akciót, arra gondolva, hogy Mátyás király születésnapját köztéren, a király szobra előtt is meg kell ünnepelni.

A rendezvény keretében a helyi Keljfeljancsi Komédiás Kompánia által előadott, Mátyás király és a kolozsvári bíró című bábelőadást tekinthették meg a legfiatalabb ünneplők. Ezt követően Somogyi Győző Mátyás király fekete seregét autentikusan bemutató grafikáiból összeállított kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők Kolozsvár főterén. A Kolozsvári Mátyás Napok a hét folyamán számos színes rendezvénnyel folytatódik.

Krónika.ro

Friss hírek