A zöldövezetekért tiltakoztak Ungváron

Rendhagyó módon fejezték ki tiltakozásukat azok, akik az építőipar reformja ellen demonstráltak a megyei állami közigazgatás épülete előtt. Ungvár leterített térképére „építkeztek”. A kötőanyaghoz szükséges homok a kapzsiságot, a cement a korrupciót, a víz pedig a politikai süketséget jelképezte. A térképen elhelyezett téglák a város teljes beépítése elleni tiltakozást szimbolizálták.

A reformot kilátásba helyező törvéntervezetet Viktor Janukovics egyszer már megvétózta. A demonstrálók most is hozzá fordultak kérelemmel az újabb elutasítás reményében. Sokakban keltett felháborodást az elfogadásra váró jogszabály azon passzusa, miszerint építkezés előtt nem szükséges egyeztetni a történészekkel, környezetvédőkkel és a lakosokkal sem. „Tönkreteszik városunkat” – hallatszott többfelől. Andrij Zsiha, a megyei építészeti főosztály vezetője biztosította a város polgárait, hogy ezután is informálják őket a tervekről, részt vehetnek azok alakításában. A dokumentum ezt semmilyen módon nem korlátozza.

– Meggyőződésem, hogy ha az új törvényt elfogadják, Ukrajna városai még lakhatatlanabbá válnak. Az információ szándékos rejtegetése nem vezethet semmi jóra. Kérem a lakosokat, ne maradjanak közömbösek a probléma iránt, hiszen ha ez így folyatódik, a zöld területeknek búcsút inthetünk – mondta Volodimir Feszkov, a tüntetés főszervezője.

S hogy van-e ok az aggodalomra? Biztosan emlékeznek még, hogy a Bohdan Hmelnickij téren szórakozóhelyet és bevásárlóközpontot akartak építeni. Jelenleg az ügy bíróságon van, de erősen kétséges, hogy a népakarat érvényesül. – Amíg ez a helyzet az országban, addig aggodalomra is van okunk – hangsúlyozta a megmozdulás koordinátora.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »