„Örök hűséget” kérnek az RMDSZ-től

Még ezen a héten, várhatóan csütörtökön írják alá a közös kormányzásról szóló együttműködési megállapodásukat a koalíciós pártok Romániában – körvonalazódott  a koalíciós tanács hétfői  ülpése után. A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ azonban eltérően ítélik meg a dokumentum szerepét.

Gheorghe Flutur, a PD-L főtitkárhelyettese a tegnapi egyeztetések után kijelentette, az együttműködési megállapodás nemcsak 2012-ig szól, célja, hogy ez a koalíció kormányozzon a 2012-es választások után is. Ezzel szemben az RMDSZ csak a kormányzás idejére képzeli el az együttműködést.

„Az együttműködési megállapodás a jelenlegi kormány mandátumára érvényes. Egyelőre szó sincs arról, hogy hosszabb távra szólna” – cáfolta az Új Magyar Szó kérdésére Gheorghe Flutur kijelentéseit Fekete Szabó András. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint az együttműködési megállapodás kidolgozása még folyamatban van. A koalíciós pártok benyújtották az elképzeléseiket, a tervezetet pedig a miniszterelnöki és a miniszterelnök-helyettesi kabinet véglegesíti.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint hangsúlyos szerepet kapnak majd a dokumentumban a gazdaságélénkítő intézkedések, például a kisvállalkozások kedvezményes hitelezése vagy a fiatal vállalkozók tízezer eurós támogatása.

„Abban valamennyi koalíciós partner egyetért, hogy a következő két évben a gazdaság talpra állítása a prioritás” – mondta Fekete Szabó András. Újdonság, hogy határidőkhöz kötik a különböző jogszabályok – köztük az RMDSZ által szorgalmazott törvények – elfogadását. Mint ismert, a prioritáslistán szerepel az RMDSZ által szorgalmazott kisebbségi törvény és a régiók átszervezéséről szóló jogszabály is.

Az együttműködési megállapodás kidolgozása egyébként jó ideje húzódik már. Fekete-Szabó András kereken három hete azt nyilatkozta az ÚMSZ-nek, hogy a dokumentumot „egy-két héten belül” írják alá a koalíciós pártok. A frakcióvezető szerint azért volt szükség írásos megállapodásra, „hogy ne maradjon a levegőben az, amikben a koalíciós tanácskozásokon megegyezünk”.

Markó Béla szövetségi elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsán tartott politikai beszámolójában a koalíciós együttműködési megállapodásról szólva rámutatott: az RMDSZ nem esküdött és nem esküszik „örök hűséget” egyetlen román pártnak sem, csupán a magyarságnak, de betartja megállapodásait.

Mint mondta, az együttműködési dokumentum aláírása után felgyorsulhat a kisebbségi törvény elfogadtatása. A tervezet képviselőházi szakbizottsági vitáját már a következő napokban-hetekben újraindítják, és esély van arra, hogy a jogszabályt még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadják.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »