Jelképesen is felavatják a Mátyás-szoborcsoportot

Mintegy húsz erdélyi magyar civilszervezet, az erdélyi magyar történelmi egyházak, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetei „csendes” ünnepséget szerveznek február 23-án, szerdán, Mátyás király születésének 568. évfordulója alkalmából, megkoszorúzva a tavaly év végén restaurált, csaknem száztíz éves szoborcsoportot – írja az MTI.

„Legyen ez a gesztusunk, csendes ünnepségünk egyszersmind önbecsülésünknek és abbéli örömünknek is a kifejezője, hogy végre befejeződtek (három hónappal ezelőtt), és minőségükben is kielégítők a szobor-felújítási munkálatok” – olvasható a szervezők által közzétett felhívásban. A szervezők arra kérik a romániai magyarságot, a résztvevőket, „szívükben, lelkükben vegyék át, avassák fel újra” a magukénak vallott Fadrusz János-alkotást.

A magyar és a román állam által közösen restaurált szobor hivatalos újraavatására több időpontjavaslat visszautasítása után április 2-án vagy 3-án kerül sor, mivel a romániai kulturális minisztérium és a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériuma abban egyezett meg, hogy a hivatalos ünnepséget április első hétvégéjén tartják meg.

Január 20-án egy flashmobon már újraavatták kolozsvári lakosok a Mátyás-szoborcsoportot, válaszként a politikum általi elodázásra.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek